Kantien Karolien — voedingscoach

Voorkom Alzheimer en dementie met kokosolie!

Kokosolie als smeerolie voor je hersenen.

Op dit moment is de Alzheimer en dementie online lezingenreeks bezig. Allerlei professoren, dokters van de functionele geneeskunde en voedingsdeskundigen komen praten en hun kennis delen over hun bevindingen, ontdekkingen omtrent het onderwerp Alzheimer en dementie. Dokter Bruce Fife had het over de wonderen van kokosolie en dit kon ik jullie niet ontzeggen. Deze informatie wou ik persé met jullie delen. Mijn oma is gestorven aan Alzheimer, dus het voorkomen van de ziekte en het gezond en jong houden van mijn hersenen, ligt me erg nauw aan het hart!

De voornaamste en meest gebruikte bron van energie voor de hersenen is glucose. Wanneer er geen glucose voor handen is, gaat het lichaam vetten afbreken en omzetten in ketonen. Ketonen zijn de tweede en superieure bron van energie voor de hersenen.
Ketonen leveren meer energie dan glucose en zijn dus een efficiëntere vorm van energie. Als er in je lichaam ketonen beschikbaar zijn voor je hersenen, functioneren ze beter.

Ketonen activeren een bepaald soort eiwit in de hersenen, nl. de BDNF (brain-derived neurotrophic factor). De BDNF zorgt voor herstel en opbouw van hersencellen. Voor diegenen die in hun studententijd iets teveel gefeest hebben… er is nog hoop! Jazeker, je hersencellen kunnen zich herstellen en opnieuw opbouwen. (mits de juiste voeding en levensstijl) Wanneer er ketonen beschikbaar zijn voor je hersenen kan je dus actief ontsteking in je hersenen gaan tegenwerken en de groei en behoud gaan stimuleren.

Naast bovenstaande wonderen, stimuleren ketonen ook de bloedtoevoer naar de hersenen.

Hoe komen we nu aan ketonen?

Normaal gezien worden ketonen gemaakt uit opgeslagen lichaamsvet dat afgebroken wordt. Dit proces gebeurt enkel als het lichaam een tekort heeft aan glucose voor je hersenen als energiebron. Dit proces van ‘ketosis’ (waar je lichaam lichaamsvet omzet naar ketonen) komt dus enkel voor bij een dieet waarbij men quasie geen koolhydraten eet per dag (50g), heel veel gezonde vetten eet en een gemiddelde hoeveelheid eiwitten. Sommige mensen eten een dieet waarbij ze in een constante staat van ketosis zijn (vetverbranding als bron van energie). Als u niet van plan bent om zo extreem te gaan diëten of op je voeding te gaan letten, kan je je hersenen nog altijd plezier doen met een goede dagelijkse dosis kokosolie.
Kokosolie is een uitzonderlijk product en bevat van nature ketonen die onmiddellijk beschikbaar zijn voor je lichaam of je hersenen. Dit komt omdat kokosolie vooral middellange keten-vetzuren heeft en deze quasie meteen worden omgezet in ketonen. Als je kokosolie eet, produceert je lichaam direct ketonen, los van je bloedsuikerspiegelwaarden. Dus los van het feit of je vetverbranding op glucose is gestoeld of niet. Deze ketonen gaan naar de hersenen, activeren de BDNF of de groei, onderhoud en celvernieuwing van je hersenen. Smeerolie voor je hersenen zou je kunnen zeggen.
Als dagelijks onderhoud neem je best 1-3 el per dag. Als je al tekenen van veroudering begint te ondervinden in je hersenen, raden ze aan om tot 6 el per dag te nemen om een therapeutische werking te bekomen. (BETTER SAFE THAN SORRY)

Mijn lievelingsmerk is COCO -NATURE- die te koop is in de Bioplanet. Het is erg kwaliteitsvolle kokosolie zonder bewaarmiddelen van een Belgisch merk.
De Virgin Kokosolie is voor je lichaam de beste kwaliteit, omdat hij rauw en onverwerkt is, maar hij smaakt wel erg naar kokos. Dat kan plezant zijn in een kokosgerecht of wanneer je een dessert wil maken waar de kokossmaak bij past.
COCO -NATURE- heeft ook een geurloze versie die ook van topkwaliteit is, waar je mee kan wokken, vlees of kip bakken ed.
Als je je dagelijkse eetlepels kokosolie naar binnen speelt om je hersenen te onderhouden, zou ik de Virgin-kokosolie nemen!
EN NEE, dit verhoogt je cholesterol niet of is niet slecht voor het hart! Kokosolie is net gezond voor je lichaam! Just try it!

Wil je graag begeleiding om meer gezonde vetten toe te voegen in je eetpatroon? Contacteer me dan gerust vrijblijvend om een afspraak te boeken.

 

kokosoliefoto

One Comment

  • Joop

    Ik gebruik al jaren kokosolie ipv.boter.
    Of het positieve werking heeft weet ik niet .

Post A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.