Kantien Karolien — voedingscoach

Suikerweetjes

JUST SO YOU’D KNOW:

 • Je bloed heeft een constante hoeveelheid van 1 theelepel suiker
 • Het verschil tussen jouw bloed en dat van een diabeet (suikerzieke) is 1/4 van een theelepel suiker.
 • Een blikje Coco Cola bevat 39 g suiker of een klein beetje meer dan 9 theelepels.
 • Volgens de internationale richtlijnen voor gezondheid, zouden vrouwen niet meer dan 6 theelepels (25 g) suiker per dag mogen consumeren. Als man kan je tot 9 theelepels (38 g) suiker aan per dag. Hou daarbij in je achterhoofd dat groenten ook suikers bevatten.
 • Allemaal hebben we kankercellen in ons lichaam, sommige zijn gewoon niet zo agressief. Elke dag maken we 10000 kankercellen aan. Kankercellen hebben 15 keer meer insuline receptoren (deurtjes in de cellen) dan je gewone cellen. Als je dus veel suiker eet, voed je de kankercellen en geef je hen de kans om te groeien.
 • Suiker is als glas in de bloedbaan en beschadigd hemoglobine. Hierdoor verliezen diabetici gevoel in de uiteinde van hun vingers of tenen of verliezen hun zicht. Beschadigde hemoglobine doet de hersens krimpen en doet het geheugencentrum krimpen.
 • Sporten helpt om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Onze celwanden hebben deurtjes om de suiker/glucose binnen te laten om deze om te zetten in energie. Bij het sporten creëren we meer ‘deurtjes’ in de celwanden zodat we makkelijker glucose/suiker kunnen opnemen in onze cellen om deze om te zetten in energie. Zo halen we de glucose sneller weg uit de bloedbaan en is de impact op de bloedsuikerspiegel kleiner.
 • Door het toevoegen van gezonde vetten en eiwitten aan je maaltijd, kan je de glycemische index (of de snelheid waarmee glucose in de bloedbaan terecht komt) van je maaltijd doen dalen. De suiker van je maaltijd zal trager en gestager in je bloedbaan terecht komen.
 • Omega-3 vetzuren zijn ontstekingsremmend. Omega-6 vetzuren hebben twee gezichten en kunnen ofwel ontstekingsremmend werken ofwel door de combinatie met insuline (aangemaakt bij suikerinname) veranderen in ontstekingswekkende stoffen. Een donut bijvoorbeeld waar je de combinatie hebt van veel suiker en veel omega-6 vetzuren, wekt allerlei ontstekingen op in je lichaam. Gezonde vetten kunnen een fantastische werking op het lichaam hebben (onze hersenen en celwanden bestaan uit vetten), maar eet omega-6 vetzuren dus niet samen met suiker.

Inuits hebben wel 100 woorden voor sneeuw. Merkwaardig.
De voedingsindustrie heeft wel meer dan 30 woorden voor suiker.
Suiker wordt op ingrediëntenlijsten van verpakkingen opgesomd onder allerlei namen om de consument in de val te lokken, hieronder geef ik jullie een opsomming van alle namen die eigenlijk gelijk zijn aan suiker:

 1. Basterdsuiker
 2. Dextrose
 3. Druivensuiker
 4. Fructose(-stroop)
 5. Geleisuiker
 6. Glucose(-stroop)
 7. Glucose-fructosestroop
 8. Invertsuiker
 9. Kandij(-suiker)
 10. Kristalsuiker
 11. Maltodextrine
 12. Malt, Maltose, melksuiker
 13. Melasse(-stroop)
 14. Rietsuiker
 15. Sacharose
 16. Sucrose
 17. Suiker
 18. Vanillesuiker
 19. Appelsapconcentraat, appelstroop
 20. ‘aroma’ (= suiker + smaakstof!!!)
 21. Bietsuiker, bietenstroop
 22. Caramel
 23. Castor melis
 24. Demerara
 25. Diksap
 26. diastatisch moutextract
 27. Geconcentreerd vruchtensap
 28. Geconcentreerd (…)sap
 29. Moutextract, moutsuiker, moutstroop
 30. Palmsuiker
 31. (…)siroop
 32. Vruchtensap op basis van extracten of concentraten
 33. OERzoet

Wil jij ook afkicken van suiker? Heb je een coach nodig om suikervrij te leren eten?
Contacteer me gerust vrijblijvend voor meer informatie over de coaching die ik aanbied!

Post A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.