Kantien Karolien — voedingscoach

Te weinig slaap maakt je dik

Recente studies toonden aan dat slaaptekort leidt tot overeten. Bij mensen die enkele nachten een slaaptekort opliepen, vond men een stof (endocannabinoids) terug in het lichaam die men bij cannabisgebruikers ook terugvindt. En dit is nu net de stof die ‘de munchies’ oproept of ‘de onverklaarbare drang naar zoete en zoute snacks op momenten dat men eigenlijk geen specifieke honger ondervindt’.

Iedereen weet dat een goede nachtrust belangrijk is voor een optimale werking van het lichaam overdag. Concentratie, helderheid, reflexen, sterk zenuwstelsel en spieropbouw zijn onderhevig aan een goede of slechte nachtrust. Nu u er ook nog dik van kan worden door onverklaarbare buien van vraatzucht, hebt u nog een extra reden om uw slaaphygiëne onder handen te nemen.

Ons lichaam is een ingewikkeld fabriekje waar 1001 stofjes hun dagelijkse taak verrichten. Zo is het de taak van ghreline om onze ‘goesting in eten’ of appetijt te bevorderen en is het de taak van leptine om ons lichaam op de hoogte te stellen als we genoeg gegeten hebben en voldaan zijn. Slaaptekort, u raadt het al… zorgt voor een hoog gehalte aan ghreline en een laag gehalte aan leptine of met andere woorden: u hebt constant goesting om iets te eten en nooit het gevoel dat u genoeg hebt.

TIPS VOOR SLECHTE SLAPERS
 • Vermijd blauw licht voor het slapengaan
  Uw pijnappelklier zet serotonine (uw gelukshormoon) om in melatonine (uw slaaphormoon, maar ook supersterke anti-oxidant en beschermer tegen borstkanker). De pijnappelklier wordt gestimuleerd door een gebrek aan licht of wordt uitgeschakeld door blauw licht (computerscherm, gsm, ipad, televisie …).
  Installeer f.lux op uw toestellen om het blauw licht uit het scherm te filteren tegen de avond. Of koop een bril die blauw licht tegenhoudt met amberkleurige glazen om ’s avonds op te zetten terwijl u naar televisie kijkt.
 • Vermijd gewelddadige films of series voor het slapengaan
  Je lichaam kan het onderscheid niet maken tussen ‘echt’ geweld en geweld dat u ziet in een film of serie. Daardoor zal uw lichaam in het sympatisch zenuwstelsel (het vecht- of vluchtzenuwstelsel) terechtkomen en zal u het moeilijker hebben om in slaap te vallen.
 • Vermijd cafeïne, suiker, chocolade en alcohol
 • Zet een slaapalarm een uurtje of een halfuurtje voordat u gaat slapen
  Door dit pavlov effect zal uw lichaam mettertijd geconditioneerd gaan reageren op het alarm en zich automatisch ‘gaan klaarmaken’ om te gaan slapen.
  Doe in dit laatste half uur of uur enkel rustige dingen. Drink een thee of lig op uw rug met uw voeten tegen de muur en een gewicht (een zwaar boek bv) op uw buik. Dit zal u helpen om in het parasympatisch (rust) zenuwstelsel terecht te komen.
 • Stabiliseer je bloedsuikerspiegel
  Als u overdag veel suiker of zoete dingen eet en uw bloedsuikerspiegel eruit ziet als een rollercoaster achtbaan, is er een grote kans dat u ’s nachts niet in slaap zal vallen en een nog grotere kans dat u midden in de nacht wakker wordt doordat uw bloedsuikerspiegel plotseling daalt. Probeer uw bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk te stabiliseren. (Hier kan ik u altijd bij helpen via consultatie)
 • Problemen met uw lever?
  De lever zorgt ervoor dat opgeslagen glucogeen omgezet wordt in glucose om uw lichaam ten allen tijde van energie te kunnen voorzien (ook ’s nachts hebben uw lichaam, uw spieren en uw cellen energie nodig). Als deze omzetting niet goed verloopt, zal het hoogstwaarschijnlijk zijn dat u slaapproblemen zal ondervinden.
 • Herinnert u uw dromen?
  Wanneer  u ’s ochtends geen flauw benul hebt wat u ’s nachts gedroomd hebt, is de kans groot dat u een B6 tekort hebt. Door toevoeging van vitamine B6 gaat men opnieuw dromen beginnen ervaren en herinneren.
 • Sporten doet u best ’s ochtends
  ’s Ochtends zijn uw cortisolwaarden het hoogst en hebt u het meest energie om te sporten. Wanneer men ’s avonds dicht bij het slapengaan gaat sporten, is de kans groot dat het lichaam te actief is, extra cortisol heeft aangemaakt en dat u daardoor minder goed de slaap kan vatten.
 • Routine is belangrijk
  Enorm veel stoffen in uw lichaam hebben vaste uren en cyclussen waarop die vrijgelaten worden. Een vaste routine van slapengaan en opstaan is cruciaal voor een optimale nachtrust.
 • Slaap in een koele en donkere kamer
  Een van de fysiologische kenmerken van inslapen, is een daling van de lichaamstemperatuur. Het lichaam bereikt dit door bloedtoevoer naar de huid die de warmte afvoert naar de kamer. In een te warme kamer zal het lichaam dit niet bewerkstelligen. Een warm bad nemen net voor het slapengaan heeft hierdoor ook een positief effect. Het lichaam zal in bed gaan afkoelen en daardoor de slaap gaan vatten. 
 • Ga op tijd slapen
  De fysieke aspecten van uw lichaam herstellen zich tussen 22.30u en 02.00u. Het herstel van uw brein begint daarna van 02.00u tot 06.00u. Wanneer u pas om 00.00u gaat slapen, mist u al het eerste grote deel van het herstel van uw lichaam.
 • Kruiden die een goede nachtrust kunnen bevorderen (gebruik als thee of tinctuur):
  passiebloem (niet de vrucht, maar de bloem)
  reishi
  citroenmelisse
  valeriaan (kan ook hallucinaties met zich meebrengen)

Post A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.