Kantien Karolien — voedingscoach

Afvallen en blaken van gezondheid met resistent zetmeel

 

Iedereen heeft 10 KEER meer bacteriën dan eigen lichaamscellen.

De existentiële vraag die me dan bevangt: zijn we dan bacteriën in de vorm van een lichaam? Of zijn we gewoon een lichaam met extreem veel bacteriën. Zijn het de bacteriën die onze gedachten, onze lusten, onze ziektes, onze depressies, onze impulsen, onze snoepdrang veroorzaken?

Eén ding is duidelijk: de balans tussen goede en slechte bacteriën in ons lichaam is van cruciaal belang om ons goed te voelen. De ‘goede flora’ zoals dat iets mooier of appetijtelijker klinkt.

De laatste jaren is er een groeiend aantal studies die een disbalans in de darmflora linken aan allerlei ziektes, waaronder obesitas, depressie, angst en darmziekten zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. De beste manier om die goede darmflora te creëren of te behouden, is door je darmbacteriën te bevoorraden met de juiste voeding. Deze voeding heet men PREbiotica.

Prebiotica zijn onverteerbare koolhydraten, of beter gezegd onverteerbaar voor ons. Die onverteerde koolhydraten komen dan intact in de dikke darm terecht waar ze verschillende soorten GOEDE bacteriën voeden.

Prebiotica kunnen onderverdeeld worden in drie soorten:
 1. Niet-zetmeelrijke polysacchariden (zoals inuline en fructooligosacchariden)
 2. Oplosbare vezels (psyllium husk en acacia vezels)
 3. Resistent zetmeel

Alle drie voeden ze verschillende soorten van de goede bacteriën, maar resistent zetmeel kan wel als de koning beschouwd worden als het op prebiotica aankomt.

De talloze gezondheidsvoordelen van resistent zetmeel worden zelfs erkend door de fans van een dieet met weinig koolhydraten.

WAT IS RESISTENT ZETMEEL?

Resistent zetmeel is van het type zetmeel dat niet verteert in de maag of de dunne darm. Omdat het ‘resistent’ is voor vertering, komt het intact toe in de dikke darm. Hierdoor ervaart u geen pieken of dalen in uw bloedsuikerspiegel en insuline-waarden en neemt u er amper caloriën van op.

Eens het resistente zetmeel gearriveerd is in de dikke darm, knallen de goede bacteriën er naartoe en hun feestmaal kan beginnen. Ze verteren of fermenteren het zetmeel. This is when the magic happens.

Er zijn 4 soort resistent zetmeel:
 1. Type 1 is zetmeel dat je kan terugvinden in granen, zaden en peulvruchten, het is ontoegankelijk en gebonden met de vezelige celwanden van de plant.
 2. Type 2 is zetmeel met een hoog amylosegehalte dat onverteerbaar is in de rauwe vorm. Deze komen voor in aardappelen, groene (onrijpe) bananen en bakbananen. Door deze te koken verandert de chemische verbinding van het zetmeel en wordt het zetmeel verteerbaar voor ons en is het NIET meer bruikbaar als resistent zetmeel.
 3. Type 3: Omgekeerd resistent zetmeel ontstaat door het koken en afkoelen van type 1 of type 2 resistent zetmeel. Deze gekookte en gekoelde voedingsmiddelen kan je eventueel opnieuw opwarmen op een heel lage temperatuur, maar niet hoger dan 130°C. Moesten we deze nu op een hogere temperatuur heropwarmen, verandert de chemische structuur van het zetmeel terug in een verteerbare structuur en verlies je de voordelen van resistent zetmeel. Voorbeelden: gekookt en gekoelde voorgekookte rijst, gekookt en gekoelde aardappelen (koude patatjes met chashew-bieslooksaus) en gekookte en gekoelde gekiemde bonen.
 4. Type 4 is een synthetische vorm van resistent zetmeel en is niet aan te raden.

Deze vormen van resistent zetmeel geven tot wel 6 uur energie!!!

DE VOORDELEN VAN RESISTENT ZETMEEL:

 • Wanneer de goede bacteriën zich voeden met resistent zetmeel, produceren ze vetzuren met korte ketens. Deze hebben ingewikkelde namen die ik u zal besparen, maar één daarvan in het bijzonder is de beste energiebron voor de cellen van de darmwand. Daarnaast speelt dat aangemaakte vetzuur ook een belangrijke rol in het verhogen van uw metabolisme, het verminderen van ontsteking, het herstellen van eventuele permeabiliteit (gaatjes) in de darmwand en het verbeteren van uw weerstand tegen stress.
 • Resistent zetmeel heeft een enorm positief en langdurend effect op je bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid.
 • Dit zet een positieve flow op gang waarbij u minder honger hebt, maar ook minder vet opslaat in uw vetcellen, waardoor gewichtsverlies een logisch gevolg is.

HOE RESISTENT ZETMEEL TOE TE VOEGEN AAN UW DIEET?

 • groene, onrijpe bananen
 • bakbanaan
 • koude patatjes
 • voorgekookte en afgekoelde rijst
 • voorgekookte en afgekoelde peulvruchten en gekiemde bonen

Als u deze voeding niet goed zou verteren of allergisch bent voor nachtschaden, is er ook nog een alternatief: biologische aardappelZETMEEL (niet aardappelMEEL). Mensen met een nachtschade allergie hebben meestal geen problemen met aardappelzetmeel. Aardappelzetmeel is heel neutraal van smaak en kan u makkelijk toevoegen aan water, amandelmelk of verwerkt in een smoothie. Als u aardappelzetmeel combineert met psyllium husk is het effect nog sterker!

Verhit ze niet boven 130°C!

biologisch aardappelzetmeel

biologisch aardappelzetmeel resistent zetmeel

TIPS:

 • Wissel de verschillende soorten van resistent zetmeel met elkaar af.
 • Begin traag. Laat uw lichaam wennen aan het resistent zetmeel. Start met een kwart theelepel per dag en na enkele dagen kan u uw dosis langzaam aan verhogen.
 • In het begin kan u een beetje winderigheid of een gezwollen gevoel ervaren, dit is normaal aangezien uw darmflora zich aan het aanpassen is. Als je echte ongemakken ervaart, verlaag dan je dosis tot je lichaam zich heeft kunnen aanpassen. Dan kan u de dosis heel voorzichtig en erg langzaam aan terug beginnen opdrijven.
 • Studies hebben aangetoond dat de meeste voordelen plaatsvinden als u 15 tot 30 gram resistent zetmeel per dag binnenspeelt (2 tot 4 eetlepels aardappelzetmeel). Voor mensen die kampen met een disbalans in de darmen is dit wellicht teveel en ze zullen dan ook enkele ongemakken ervaren.

OPGELET:

Merkt u dat u buikpijn krijgt of enorm veel last hebt bij zelfs kleine hoeveelheden resistent zetmeel, dan is de kans groot dat u te maken hebt met een bacteriële overgroei in de dunne darm hebt! Samenwerken met een dokter of een voedingscoach zoals ik is dan zeker aangeraden om van die bacteriële overgroei in de darmen af te raken!!!

2 Comments

 • Suze

  Hallo Karolien,
  Wat bedoel je precies met ‘voorgekookt’ – niet helemaal gaar, of wel gewoon gaar maar ‘al eerder gekookt’?
  Bedankt,
  Suze

  • Karolien Hermans

   Dag Suze,
   het tweede. AL reeds gekookt op een eerder moment.
   Vele groeten,
   Karolien

Post A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.