Kantien Karolien — voedingscoach

Zoete aardappel-prei balletjes met limoen-sesam kip en gesauteerde spinazie

LIMOEN-SESAM KIP

 • Biologische kip
 • 2 limoenen
 • witte en zwarte sesamzaadjes
 • peper en zeezout
 • kokos schilfers

ZOETE AARDAPPEL PREI BALLETJES

 • 3 zoete aardappelen
 • 1 stengel prei
 • 1 kleine ui
 • 1 teentje look
 • koriander
 • 2 el psyllium husk
 • peper en zeezout
 • sesamzaadjes (voor de afwerking)

GESAUTEERDE SPINAZIE

 • 400 g spinazie
 • 1 teentje look
 • peper en zeezout
 • snufje nootmuskaat

Verwarm de oven voor op 150°C. Leg de biologische kip in een ovenschaal en smeer hem in met olijfolie, peper, zeezout, sesamzaadjes en zeste van 2 limoenen. Snij de limoen in schijfjes, maak een inkeping in de huid van het borstvlees en verstop twee schijfjes limoen tussen de huid en het vlees. Stop de andere schijfjes limoen tussen de poten van de kip, of leg het er boven op. Knijp de andere limoen uit boven de kip. Bestrooi met kokosrasp en schuif voor 2 uur in de oven. (Als de kip 1,5 uur ver is, kan de kip naar onder in de oven geschoven worden en kunnen de balletjes erboven een half uur mee garen).

Ondertussen kan je aan de balletjes beginnen. Snij de zoete aardappelen in kleine blokjes en kook enkele minuten tot ze gaar zijn (dit gaat tamelijk snel, een minuutje of 7). Pureer de zoete aardappelen met een mixer. Snij het poepje en de donkergroene en harde bladeren van de prei. De rest van de prei snij je in grove stukken die in je ‘hakker’ of foodprocessor passen. Hak dit samen met de ui, look en koriander (in een hakker in meerdere keren, in een foodprocessor gaat dit allemaal samen) fijn. Voeg dit bij de gepureerde zoete aardappelen. Voeg peper, zeezout en psyllium husk toe. De twee eetlepels psyllium husk dienen ervoor om de puree te binden zodat je er balletjes van kan rollen. Dit zet je een kwartiertje in de koelkast zodat de psyllium husk zijn bindingswerk kan doen. Ondertussen ruim je je keuken al een beetje op. Een kwartiertje later kan je de balletjes rollen. Om gelijke balletjes te bekomen kan je zoals mij te werk gaan en een maatlepel gebruiken om eerst gelijke hoeveelheden te scheppen en die nadien te rollen. Neem daarna een schaaltje waar je sesamzaadjes in doet om de balletjes in te rollen en de buitenste laag van een sesamkorstje te voorzien. Leg de balletjes op een ovenplaat waar bakpapier in ligt en schuif deze (het laatste half uur van de gaartijd van de kip) mee in de oven. Let er op om elke tien minuten de balletjes eens te draaien. Als u graag een extra bruin korstje hebt op de balletjes, zet u op het einde de grill even aan. Hou ze dan wel goed in de gaten, want de kans op aanbranden is dan groter.

Nu de balletjes voor een half uur in de oven zitten, kan de spinazie gesauteerd worden. Dit is niet veel werk. Spoel de spinazie grondig zodat al het zand verdwenen is. Plet en snij een teentje look fijn en laat met een beetje olijfolie, ghee of kokosolie een minuutje of twee sauteren in de pan. Voeg de spinazie toe en kruid meteen met peper, zeezout en een snufje nootmuskaat. Schep de spinaziebladeren goed om, zodat ze allemaal kunnen garen. Laat ze niet te lang garen, zodat ze niet TE plat gekookt zijn. Haal de spinazie er beter iets te vroeg dan te laat uit.

SMAKELIJK!

ZOETE AARDAPPELEN ZIJN GEEN AARDAPPELEN, MAAR FAMILIE VAN DE WORTELS.

Ik gebruik ze meestal als vervanger van gewone aardappelen omdat ze meer voedingswaarden bezitten en de bloedsuikerspiegel meer stabiel houden. Zoete aardappelen bevatten enkele eiwitten, vitamine C, E en een hoog gehalte aan carotenoïden, waaronder betacaroteen. Het zijn deze en andere fytochemicaliën die hen een krachtig anti-kanker-middel maken.

SPINAZIE, GEKEND ALS POPEYE’S FAVORIET.

Verkeerdelijk zijn we door Popeye geïnformeerd geweest over de hoeveelheid ijzer en calcium die we uit spinazie halen. Dit valt in werkelijkheid fel tegen. De mineralen kunnen we niet goed opnemen in combinatie met oxaalzuur dat ook voorkomt in spinazie. We kunnen spinazie beter eten voor zijn grote hoeveelheden makkelijk opneembare foliumzuur die het bevat (Zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden: foliumzuur is belangrijk voor jullie). Spinazie bevat meer beschermende cartenoïden dan andere bladgroenten of felgekleurde groenten (zelfs meer dan wortelen) of fruit en is daardoor ook erg belangrijk in preventie van kanker. Twee van die cartenoïden waar spinazie de beste bron van is (luteïne en zeaxantine), zijn belangrijk voor het behoud je zicht. Eten van spinazie zou leeftijdsgebonden macula degeneratie, dat blindheid en verminderd zicht teweegbrengt, kunnen voorkomen.

PREI IS ENORM ONTGIFTEND EN VOCHTAFDRIJVEND.

Ze is familie van de ui en look. Prei is antibacterieel en helpt tegen maagkanker door maagbacteriën te doden die ervoor zorgen dat schadeloze nitraten worden omgezet in kankerverwekkende nitrieten. Doordat de prei vochtafdrijvend is en het lichaam ontdoet van urinezuur, werkt het prima bij klachten van jicht en arthritis. Hoewel prei niet uitzonderlijke hoeveelheden vitamines of mineralen bevat, zit er wel een een goede hoeveelheid foliumzuur, vitamine C en kalium in.

Categories

Zoete aardappel-prei balletjes met limoen-sesam kip en gesauteerde spinazie