Kantien Karolien — voedingscoach

Suikervrije sinaas-chocolade taart

De Liefde Van De Man Gaat Door De Maag. En Deze Keer Riep Hij ‘Mmm, Precies Pim’s Cakes!’ En Zijn Oogjes Blonken. Daarvoor Doe Je’t Hé?

BODEM

  • 280 g walnoten
  • 70 g rauw cacao poeder
  • 70 g kokosolie
  • zeste van sinaasappel

SINAASGELEI

  • 1 sinaasappel
  • 1 kleine peer
  • 2 g agar agar

CHOCOLADESAUS

  • 50 g rauwe cacao-rondjes (ronde tabletjes)
  • 50 g kokosolie (mijn favoriet is coco-nature)
  • 1 el rauwe honing

Verwarm de oven voor op 150°C en plaats de te smelten kokosolie voor de bodem ondertussen al in de oven.
Voor de bodem: Hak de walnoten fijn met uw hakker (accessoire bij uw mixer). Meng dit met de gesmolten kokosolie, cacao en de zeste van sinaasappel. Neem een ronde taartvorm, leg er een bakpapiertje in en maak met de walnootmengeling een bodem (met een lepel of met uw handen). Vorm ook een opstaand randje aan de zijkanten. Plaats dit 15 minuutjes in de oven. (daarna mag de oven uit)
Voor de sinaas-gelei: Schil de sinaasappel en de peer. Ontdoe de peer van zijn klokhuis en snij in kleinere stukken. Doe deze samen in de hakker en hak tot iets vloeibaars. Doe dit samen met de 2 g agar agar in een sauspannetje en zet op een laag vuurtje. Breng al roerend aan de kook en laat een 3-tal minuutjes doorkoken en haal van het vuur. Giet de sinaasgelei op de taartbodem. Laat dit even rusten in de frigo terwijl u de afwas doet. Als het is afgekoeld, is dit opgesteven.
Ondertussen kan u al de chocoladesaus maken. Deze mag pas om de sinaas-gelei, als de gelei is opgesteven. De chocoladesaus maak je au bain marie (zie foto): een metalen of glazen kom die rust in een pannetje met kokend water. Laat dus water koken in een pannetje. Plaats er de mengkom met de ingrediënten op die heet mag worden (geen plastic). Al roerend smelten de ingrediënten en vormen ze samen een heerlijke chocoladesaus. Giet de saus voorzichtig als laatste laag over je sinaas-gelei en laat wederom opstijven in de frigo. Je kan de taart nog afwerken met gehakte walnoten.

Karolien Hermans Kantien Karolien voedingscoach voedingsadvies
Samen lukt het beter!

Meer tips & tricks van Karolien ontvangen?

Karolien stuurt 2-wekelijks een email uit. Ze geeft extra informatie, updates en tips & tricks over hoe je een gezonde levensstijl kan aanhouden en inpassen in je drukke leven.
De extra motivatie die je helpt om vol te houden!

RAUWE CACAO BEVAT VELE POSITIEVE EIGENSCHAPPEN.

Eerst en vooral wil ik duidelijk maken dat het gaat om rauwe cacao en niet om elke industrieel verwerkte vorm van chocolade dan ook. Alle positieve eigenschappen van rauwe cacao zijn ‘kapot gemaakt’ of uitgeschakeld door de verwerkingsprocessen. De weinige, minimale gezonde eigenschappen die dan nog zouden overblijven na de verwerkingsprocessen wegen niet meer op tegen alle andere schadelijke additieven, transvetten en suikers die ze hebben toegevoegd.
Als je je eigen chocolade maakt, heb je zelf controle over de kwaliteit en wat je in je lichaam stopt. Rauwe cacao is rijk aan flavanolen die optreden als anti-oxidanten en dus vrije radicalen uit je lichaam verwijderen. Het bevat ook veel magnesium, dat je meer dan nodig hebt in tijden van stress, drukte, spierpijn. Het wordt een aphrodisiacum genoemd, het helpt bij het reguleren van hormonale mood-swings, beschermt tegen hart- en vaatziekten, voorkomt bloedklonters en ga zo maar door.

ONZE HERSENEN BESTAAN UIT VET

Ook elke celwand bestaat uit vet en cholesterol. Je hebt vetten nodig om een hormoon aan te maken. Een hormoon is opgebouwd met cholesterol. Gezonde vetten innemen is dus cruciaal voor een helder denkend brein en energieke cellen en een goede hormoonhuishouding. Jammer genoeg is de naam ‘vet’ op je buik of billen (laten we het even dik-vet noemen) dezelfde als het macronutriënt ‘vet'(laten we het even voeding-vet noemen), want dit zijn twee verschillende dingen. Dik-vet krijg je door teveel suikers te eten die je lichaam noodzakelijkerwijs moet omzetten in dik-vet. Het suikergehalte moet ten allen tijde gelijk blijven om onszelf niet te vergiftigen. Wanneer we veel suikers eten, moet het lichaam ingrijpen om ons te redden en zet het de teveel aan suikers om in dik-vet. Een ‘vette lever’ krijgen we door teveel suikers te eten en niet door teveel aan voeding-vet, denk maar aan foie gras (vette lever) waarbij de eend volgepropt wordt met granen (koolhydraten = suikers). Hier in dit gerecht krijg je gezonde vetten door de noten, kokosmelk, kokosolie. Eat fat. Get Thin.

chocolade, gezonde vetten, heerlijk, pimscakes, sinaas, taart

Published: 28/09/2016

Categories

Glutenvrije en suikervrije sinaas-chocolade taart
It's absolutely fine and healthy to look like a cat (with your face covered in chocolate and coconut oil) when you're baking
Gluten- en suikervrije bodem van walnoten en chocolade
Glutenvrije en suikervrije sinaas-chocolade taart
suikervrije zelfgemaakte chocoladesaus au bain marie
suikervrije zelfgemaakte chocoladesaus au bain marie
Glutenvrije en suikervrije sinaas-chocolade taart