Kantien Karolien — voedingscoach

Published: 09/11/2016

suikervrije pompoen-chocoladetaart

Bodem:

 • 300 g amandelen
 • 100 g kokosolie, gesmolten (mijn favoriet is coco-nature)

Vulling

 • 450 g pompoen
 • 2 avocado’s
 • 40 g gesmolten kokosolie
 • 6 kardemompeultjes (of 1tl kardemompoeder)
 • 6 kruidnagels
 • 2 el chiazaad
 • sap van 1 citroen
 • 1 mandarijntje
 • 1/2 tl kurkumapoeder (voor de gele kleur)

Chocolade-laag

Zet de oven op 180°C en smelt er de kokosolie voor de bodem in. Maal de amandelen in een hakker fijn tot meel. Meng de gesmolten kokosolie met het amandelmeel en vorm er de bodem mee in een springvorm. Creëer ook opstaande randen met je bodem, waarin je vulling kan komen. Laat opstijven in de frigo.

Snij de pompoen in kleine blokjes, kook gaar, giet af en doe in een brede, hoge maatbeker. Maal chiazaad met de zwarte kardemompitjes en de kruidnagel in een elektrische koffiemolen of vijzel fijn tot poeder. Doe nu alle ingrediënten voor de vulling in de maatbeker en pureer tot een gladde massa met een staafmixer.
De vulling kan nu op de amandelbodem gedaan worden. Normaal gezien heeft de vulling een crème-achtige structuur die je moet scheppen met een lepel. Met de bolle kant van je lepel strijk je de vulling mooi gelijk open (niet over de randen van je bodem, dit zal je chocoladelaag afdekken). Zet in de frigo.

Smelt de cacao en de kokosolie in een pannetje met het heel klein snufje zout. Giet de gesmolten chocoladesaus uit over de taart. Laat enkele uren opstijven in de frigo.

Karolien Hermans Kantien Karolien voedingscoach voedingsadvies
Samen lukt het beter!

Meer tips & tricks van Karolien ontvangen?

Karolien stuurt 2-wekelijks een email uit. Ze geeft extra informatie, updates en tips & tricks over hoe je een gezonde levensstijl kan aanhouden en inpassen in je drukke leven.
De extra motivatie die je helpt om vol te houden!

 

De pompoen is het goud van onze herfst.

Doordat ze erg vezelrijk zijn, maar weinig calorieën bevatten, zijn ze goed voor de lijn en je darmen. Je raakt erdoor gevuld, maar je wordt er niet dik van. Pompoen bevat veel provitamine A, vitamine C en E. Het trio dat vecht tegen typische welvaartsziektes zoals hart- en vaatziekten, kanker, obesitas, diabetes. Vrije radicalen (waar we aan blootgesteld worden van buitenaf door kuisproducten, plastiek, vervuilde lucht, sproeistoffen, …) maken onze lichaamscellen kapot en het zijn de antioxidanten (zoals vitamine A en C en …) in ons lichaam die vechten tegen die vrije radicalen. Pompoenen verhogen de weerstand en door hun hoge kaliumgehalte balanceren ze de bloeddruk.

Onze hersenen bestaan uit vet.

Ook elke celwand bestaat uit vet en cholesterol. Je hebt vetten nodig om een hormoon aan te maken. Een hormoon is opgebouwd met cholesterol. Gezonde vetten innemen is dus cruciaal voor een helder denkend brein en energieke cellen en een goede hormoonhuishouding. Jammer genoeg is de naam ‘vet’ op je buik of billen (laten we het even dik-vet noemen) dezelfde als het macronutriënt ‘vet'(laten we het even voeding-vet noemen), want dit zijn twee verschillende dingen. Dik-vet krijg je door teveel suikers te eten die je lichaam noodzakelijkerwijs moet omzetten in dik-vet. Het suikergehalte moet ten allen tijde gelijk blijven om onszelf niet te vergiftigen. Wanneer we veel suikers eten, moet het lichaam ingrijpen om ons te redden en zet het de teveel aan suikers om in dik-vet. Een ‘vette lever’ krijgen we door teveel suikers te eten en niet door teveel aan voeding-vet, denk maar aan foie gras (vette lever) waarbij de eend volgepropt wordt met granen (koolhydraten = suikers). Hier in dit gerecht krijg je gezonde vetten door de noten, kokosmelk, kokosolie. Eat fat. Get Thin.

RAUWE CACAO BEVAT VELE POSITIEVE EIGENSCHAPPEN.

Eerst en vooral wil ik duidelijk maken dat het gaat om rauwe cacao en niet om elke industriëel verwerkte vorm van chocolade dan ook. Alle positieve eigenschappen van rauwe cacao zijn ‘kapot gemaakt’ of uitgeschakeld door de verwerkingsprocessen. De weinige, minimale gezonde eigenschappen die dan nog zouden overblijven na de verwerkingsprocessen wegen niets meer op tegen alle andere schadelijke additieven, transvetten en suikers die ze hebben toegevoegd.
Als je je eigen chocolade maakt, heb je zelf controle over de kwaliteit en wat je in je lichaam stopt. Rauwe cacao is rijk aan flavanolen die optreden als anti-oxidanten en dus vrije radicalen uit je lichaam verwijderen. Het bevat ook veel magnesium, dat je meer dan nodig hebt in tijden van stress, drukte, spierpijn. Het wordt een aphrodisiacum genoemd, het helpt bij het reguleren van hormonale mood-swings, beschermt tegen hart- en vaatziekten, voorkomt bloedklonters en ga zo maar door.

 Gezonder leven contact

Published: 09/11/2016

Categories

Pompoentaart suikervrij
Pompoentaart suikervrij
Pompoentaart suikervrij
Pompoentaart suikervrij
Pompoentaart suikervrij
Pompoentaart suikervrij