Kantien Karolien — voedingscoach

Selderbootjes met een pesto van gekiemde mungbonen

In de vorige blogpost over ‘kiemen doe je zo:’ zag je hoe je mungbonen kan kiemen en hoe gezond en krachtig ze wel niet zijn om je lichaam te voeden!

Hier is een recept van een gezonde snack of hapje met gekiemde mungbonen:

Selderbootjes met een pesto van gekiemde mungbonen

 • 5 el (85 g) gekiemde mungbonen
 • blaadjes van 10 takjes munt
 • 1/2 cup zonnebloempitten
 • 1-2 tl kurkumapoeder
 • 2 tl gedroogde oregano
 • 1/4 komkommer, in grove stukken gesneden
 • sap van 1 limoen
 • een goeie scheut olijfolie (tel tot 3 terwijl je giet)
 • peper en zeezout
 • 4 stengels witte selder (of meer… met deze hoeveelheid pesto kan je echt veel bootjes maken)
 • spuitzak

Verwarm je oven voor op 180 °C. Doe de zonnebloempitten in een ovenschaaltje, strooi er kurkumapoeder en oregano over en laat 15 minuten roosteren in de oven.
Doe alle andere ingrediënten in een maatbeker en mix samen met de geroosterde zonnebloempitten met een staafmixer.
Was de selderstengels en ga met de dunschiller over de bolle, geribbelde kant (deze vezels zijn moeilijk verteerbaar en verwijder je beter). Snij de stengels in lange stukken van ongeveer 10 centimeter.
Doe de pesto in een spuitzak (bij wegwerpbare spuitzakken, snij je een fijn topje van de spuitzak. Start klein, vergroten kan altijd) en spuit de pesto in de holle kant van de selderstengels.
SMAKELIJK!!!

MET SELDER KAUWEN VERBRUIK JE MEER CALORIËN DAN JE BINNENKRIJGT.

Het heeft ook een natuurlijke vochtafdrijvende fuctie, waardoor hij perfect is als je gezwollen handen of voeten of borsten hebt. Het bevat ook nog Kalium.

KURKUMA, DÉ KONING VAN DE HELENDE SPECERIJEN!

Je hebt kurkuma poeder of verse kurkuma. Verse kurkuma ziet eruit als gember, maar dan fijner. Je vindt het enkel in de aziatische supermarkt onder de naam NGHE (in het engels turmeric genaamd). Kurkuma kleurt alles knal- tot fluogeel. Als je handen er voor je job niet beschilderd mogen uitzien, draag dan handschoenen bij het versnijden van kurkuma en draag een keukenschort om gele spatten op je kleren te voorkomen!
Kurkuma helpt tegen ontstekingen in de cel en is goed om je ph-waarde in je lichaam te balanceren en dus te verhogen. Het stimuleert de lever om een anti-oxidant te produceren, glutathione peroxidase. Dit is een indirecte anti-oxidant. Vitamine C daarentegen werkt als een directe anti-oxidant, die wordt opgenomen door ons lichaam en direct gebruikt. Je kan het vergelijken met een bij: als ze steekt, is ze dood, vitamine C wordt direct gebruikt en dan is ze weg. We moeten het dus constant aanvullen. Bij indirecte anti-oxidanten zoals gluthatione peroxidase die vrijkomt door kurkuma, worden ze opgeslagen door het lichaam en kan je lichaam ze tot uren na consumptie nog gebruiken om giffen en toxische stoffen in je lichaam te verdelgen. Dit kruid heeft ontstekingsremmende eigenschappen en helpt kanker te voorkomen! KURKUMA WORDT MAKKELIJKER OPGENOMEN IN HET LICHAAM IN COMBINATIE MET ZWARTE PEPER EN EEN VETSTOF!

ZONNEBLOEMPITTEN OF ‘GOEDGEVOELPITJES’.

Met zonnebloempitten bedoel ik gepelde zaadjes van een zonnebloem, dus zonder het harde omhulsel. Zonnebloempitten bevatten bestanddelen waardoor ons lichaam tryptofaan (eiwit, essentieel aminozuur) kan aanmaken dat wordt omgezet in serotonine. Serotonine wordt het gelukshormoon genoemd omdat het positieve gevoelens opwekt, een goede slaap bevordert, je geheugen jong houdt, goede darmbewegingen initieert en de bloeddruk regelt. In zonnebloempitten vinden we fytosterolen terug. Dit zijn verbindingen in planten die dezelfde chemische structuur hebben als cholesterol. Wanneer we veel van deze fytosterolen eten, gaat het cholesterolgehalte in het bloed dalen. Zonnebloempitten zijn ook een bom van vitamine E en een goede bron van vitamine B1 en koper, magnesium, mangaan, selenium, fosfor, vitamine B6, niacine en foliumzuur.

Categories