Kantien Karolien — voedingscoach

Quiche à la Kantien Karolien

Quiche Met Een Korst Van Gierst En Olijven Met Een Vulling Van Gerookte Zalm En Spinazie

KORST:

 • 180 g gierst
 • 1 el tijm
 • 2 tl mosterd
 • 2 teentjes look (gecrusht en fijngesneden)
 • 150 g olijven zonder pit, fijngehakt

VULLING:

 • 140 g (1 cups) cashewnoten
 • 170 ml water
 • 1/2 citroen
 • nootmuskaat
 • peper en zeezout
 • 180 g gerookte zalm (bio)
 • 3 handjes spinazie

Verwarm de oven voor op 150°C en laat de cashewnoten weken in water.
De gierst klaarmaken: Voor het koken van de gierst doe je 3 delen water ten opzichte van 1 deel gierst. Giet de gierst af in een glas, dan is het makkelijk om de hoeveelheid water toe te voegen. Laat dit samen met de tijm koken op het vuur. Hou dit goed in de gaten, want gierst heeft de neiging makkelijk aan te branden. Als het water opgekookt is, voeg je net zoals bij het maken van een risotto, geleidelijk aan meer en meer water toe. Na 20-25 minuutjes koken is de gierst klaar. (Tussendoor proeven is de boodschap)
Meng de gegaarde gierst met de gehakte olijven, de fijngesneden look, de mosterd en de peper en zeezout.
In een ronde springvorm, leg je een bakpapiertje en daarin breng je met een lepel (of je vingers) de gierst aan als een bodem, vorm ook een rand aan de zijkanten. (TIP: Als de rand 0,5 cm dik is, brokkelt hij bij het snijden minder makkelijk af dan wanneer hij een dikte heeft van 1,5 cm).
Spoel de spinazie en hak hem fijn met je hakker (het extra accessoire bij je mixer). Leg dit op de bodem. Snij de gerookte zalm in brokjes en leg deze op de spinazie.
Voor de witte saus giet je de geweekte cashewnoten af en doe je ze in je blender. Voeg 170 ml water toe alsook het sap van een halve citroen, een snufje nootmuskaat, peper en zeezout. Blend op hoge snelheid. Giet deze saus over je spinazie en gerookte zalm. (OVERGIET JE NIET)

Plaats in de oven en laat 50 minuutjes garen in de oven op 150°C.

SPINAZIE, GEKEND ALS POPEYE’S FAVORIET.

Verkeerdelijk zijn we door Popeye geïnformeerd geweest over de hoeveelheid ijzer en calcium die we uit spinazie halen. Dit valt in werkelijkheid fel tegen. De mineralen kunnen we niet goed opnemen in combinatie met oxaalzuur dat ook voorkomt in spinazie. We kunnen spinazie beter eten voor zijn grote hoeveelheden makkelijk opneembare foliumzuur die het bevat (Zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden: foliumzuur is belangrijk voor jullie). Spinazie bevat meer beschermende cartenoïden dan andere bladgroenten of felgekleurde groenten (zelfs meer dan wortelen) of fruit en is daardoor ook erg belangrijk in preventie van kanker. Twee van die cartenoïden waar spinazie de beste bron van is (luteïne en zeaxantine), zijn belangrijk voor het behoud je zicht. Eten van spinazie zou leeftijdsgebonden macula degeneratie, dat blindheid en verminderd zicht teweegbrengt, kunnen voorkomen.

OLIJVEN HEB IK MOETEN LEREN ETEN.

Hydroxytyrosol is een plantaardig voedingsmiddel dat al lang gelinkt is aan kankerpreventie. Onlangs zijn er ook studies die bewezen hebben dat dit stofje ook botafbraak voorkomt. Dit plantaardig voedingsmiddel heeft tot gevolg dat er meer calcium in de botten terechtkomt en botafbraak verminderd word. Olijven zijn een goede bron van hydroxytyrosol alsook van oleuropeine (ander plantaardig voedingsmiddel) die ook gunstige effecten heeft op de botten. Een mediteraans dieet, waarvan olijven deel uitmaken, staat er al langer om bekend om minder gevallen van osteoporosis te veroorzaken.

alternatief, makkelijk, ovenschotel, quiche, snel, uitvindsel

Published: 28/09/2016

Categories

Quiche met een korst van gierst en olijven met zalm, spinazie en cashewsaus.