Kantien Karolien — voedingscoach

Pompoenbrood met peperkoeksmaak

NATTE INGREDIËNTEN

 • 150 g ontgeurde kokosolie (coco-nature is mijn favoriet)
 • 130 g butternut pompoen, gekookt en gemixt
 • 2 el chiazaad (gemalen + geweekt met 100 ml water)
 • 2 el appelciderazijn
 • handvol rozijnen

DROGE INGREDIËNTEN

 • 2 el lijnzaad
 • 1 tl venkelzaadjes
 • 5 kruidnagels
 • 100 g chufameel (= tigernut-meel of aardamandelmeel)
 • 80 g kokosmeel
 • 1/2 el kaneel
 • 1 el glutenvrij bakpoeder
 • 1 tl bakzout (natriumbicarbonaat)
 • 2 el pijlwortelzetmeel (arrowrootstarch)
 • handvol pompoenpitten

Verwarm de oven voor op 180°C. Terwijl de oven opwarmt, kan u de kokosolie hierin laten smelten.
Kook de 130 g pompoenblokjes gaar, giet af en pureer met een mixer. Maal de 2 el chiazaad fijn met een elektrische koffiemolen. Doe het chiapoeder in een kommetje en overgiet met 100 ml water, roer terwijl het geleert. Voeg de gesmolten olie, pompoenpuree, appelciderazijn en chia-smurry samen en meng. Het handvol rozijnen kan u hier ook al in laten weken.
Voor de droge ingrediënten maalt u in een elektrische koffiemolen het lijnzaad met de venkelzaadjes en de kruidnagel. Weeg de andere droge ingrediënten af en meng alles onder elkaar, behalve de pompoenpitten.
Nu kan u de natte en de droge ingrediënten bij elkaar voegen en mengen en kneden totdat u een bolletje kan vormen (zie foto). Bedek de bovenkant met pompoenpitjes en druk aan. Leg het pompoenbroodje op een bakmat, besprenkel de bovenkant met water (zo bekomt u een krokanter korstje) en plaats in de oven.
Bak 60 minuten op 180°C en daarna nog 20 minuten op 160°C. (afhankelijk van de sterkte van uw oven uiteraard)

Karolien Hermans Kantien Karolien voedingscoach voedingsadvies
Samen lukt het beter!

Meer tips & tricks van Karolien ontvangen?

Karolien stuurt 2-wekelijks een email uit. Ze geeft extra informatie, updates en tips & tricks over hoe je een gezonde levensstijl kan aanhouden en inpassen in je drukke leven.
De extra motivatie die je helpt om vol te houden!

CHUFA?

Chufa is spaans voor aardamandel of tigernut. Het is geen noot, maar een knolgewas. Dit glutenvrij meel kan dus ook gebruikt worden door mensen met een notenallergie. Chufa is in Spanje heel erg populair, waar ze er vooral chufa-melk van maken, wat men daar dan ‘Horchata’ noemt. De chufa of de aardamandel lijkt op een soort noot, het is een klein bolletje, kleiner dan een knikker. Qua textuur is het iets tussen ‘zacht en krokant’. Er bestaat dus ook een meel/bloem van dat je gemalen in de Bioplanet kan kopen. Ik maakte er muffins mee. ‘Vree lekker.’ Qua gezondheidsvoordelen bevat de chufa veel mineralen, voornamelijk fosfor, kalium en magnesium. En ook vitamine E en C. Ze bevatten veel vezels, wat belangrijk is voor een goede darmwerking en dus ook een goed werkend ontgiftingsproces. Chufa helpt ook de bloedsuikerspiegel stabiliseren en helpt dus diabetes voorkomen.

Pompoenpitten worden ook wel viagra genoemd.

Dit komt door de grote hoeveelheid zink die ze bevatten. Zink is er om bekend dat het testosteron, het lusthormoon een flinke boost kan geven. Over het algemeen hebben vele mensen een zinktekort. Pompoenpitten zijn ook rijk aan fyto-oestrogeen (lignanen), die een erg positieve rol kunnen spelen bij de overgang (menopauze) als aanvulling op het verlies van oestrogeen. Ook bij de man kan het als preventief middel tegen vergrote prostaat bieden. De lignanen of fyto-oestrogenen hebben een schimmelwerende en antivirale werking. Ze zorgen ervoor dat infecties minder kans hebben om uit te groeien tot een ziekte.
De zaden zijn rijk aan vetzuren die een gunstig effect hebben op je bloedvaten en hersenen. De onverzadigde vetten hebben we nodig om nieuwe cellen en hormonen aan te maken. Ook zorgen ze voor een toename van de goede cholesterol HDL. Mensen met cholesterolproblemen zijn er bij gebaad om veel pompoenpitten te eten. Tryptofaan, een andere stof in de zaden, werkt rustgevend en is heel effectief tegen depressie en voor een goede nachtrust.

De pompoen is het goud van onze herfst.

Doordat ze erg vezelrijk zijn, maar weinig calorieën bevatten, zijn ze goed voor de lijn en je darmen. Je raakt erdoor gevuld, maar je wordt er niet dik van. Pompoen bevat veel provitamine A, vitamine C en E. Het trio dat vecht tegen typische welvaartsziektes zoals hart- en vaatziekten, kanker, obesitas, diabetes. Vrije radicalen (waar we aan blootgesteld worden van buitenaf door kuisproducten, plastiek, vervuilde lucht, sproeistoffen, …) maken onze lichaamscellen kapot en het zijn de antioxidanten (zoals vitamine A en C en …) in ons lichaam die vechten tegen die vrije radicalen. Pompoenen verhogen de weerstand en door hun hoge kaliumgehalte balanceren ze de bloeddruk.

Onze hersenen bestaan uit vet.

Ook elke celwand bestaat uit vet en cholesterol. Je hebt vetten nodig om een hormoon aan te maken. Een hormoon is opgebouwd met cholesterol. Gezonde vetten innemen is dus cruciaal voor een helder denkend brein en energieke cellen en een goede hormoonhuishouding. Jammer genoeg is de naam ‘vet’ op je buik of billen (laten we het even dik-vet noemen) dezelfde als het macronutriënt ‘vet'(laten we het even voeding-vet noemen), want dit zijn twee verschillende dingen. Dik-vet krijg je door teveel suikers te eten die je lichaam noodzakelijkerwijs moet omzetten in dik-vet. Het suikergehalte moet ten allen tijde gelijk blijven om onszelf niet te vergiftigen. Wanneer we veel suikers eten, moet het lichaam ingrijpen om ons te redden en zet het de teveel aan suikers om in dik-vet. Een ‘vette lever’ krijgen we door teveel suikers te eten en niet door teveel aan voeding-vet, denk maar aan foie gras (vette lever) waarbij de eend volgepropt wordt met granen (koolhydraten = suikers). Hier in dit gerecht krijg je gezonde vetten door de noten, kokosmelk, kokosolie. Eat fat. Get Thin.

Categories

Glutenvrij pompoenbrood met peperkoeksmaak op basis van chufameel
Glutenvrij pompoenbrood met peperkoeksmaak op basis van chufameel
Glutenvrij pompoenbrood met peperkoeksmaak