Kantien Karolien — voedingscoach

pompoen-curry

EN TOEN… KWAM EEN ZUIDFRANSE POMPOEN IN TWEEVOUD HET DEURGAT VAN MIJN APPARTEMENT BINNENGEWANDELD. MET ZORG EN LIEFDE HEB IK ZE BEHANDELD. EEN HEEL KLEIN DEELTJE ERVAN GEBRUIKTE IK OM POMPOEN-HUMUS TE FABRICEREN, EEN ANDER STUK GING ZICH DAN WEER TOT EEN CURRY BEKEREN. 

 • kokos olie of ghee
 • 2 stengels limoengras, fijngehakt
 • 2 cm gember, fijngehakt
 • 3 rode uien, fijngehakt
 • 2 teentjes look, gecrusht en fijngehakt
 • 1 el kurkuma
 • 14 kardemompeultjes (openbreken, enkel de zwarte pitjes gebruiken) (koop in Chinese supermarkt of biowinkel)
 • 9 cups pompoenblokjes (ongeveer, steekt zo nauw niet) (cups is een maateenheid die je op de meeste maatbekers terugvindt)
 • 5 stengels boerenkool
 • 2 stengels prei
 • 1 liter kokosmelk
 • bosje koriander, grof gehakt
 • 600 g gras gevoerd gehakt
 • peper & zeezout

Snij het limoengras in de lengte doormidden en snij fijn. Neem een hakker, doe er de gehakte limoengras in, de gember, de look en de uien en hak alles fijn. Snij de kardemompeultjes open en haal er de zwarte zaadjes uit. Neem een grote stoofpot en verwarm de ui-mengeling met de kurkuma, kardemom en de kokosolie of ghee op een heel laag vuurtje tot de aroma’s vrijkomen. Ondertussen heb je de pompoen al in blokjes gesneden. Bij de prei verwijder je het harige poepje en de meest harde, groene bladeren (deze kan je nog bijhouden voor soep). Snij de prei in de lengte doormidden en snij ze dan stukjes van 1,5 tot 2 cm. Voeg de pompoen en de prei toe aan de stoofpot en roer. Laat op een laag vuurtje stoven. Als je merkt dat het aan de bodem begint te kleven, voeg je een beetje water of bottenfond (als je dat in je frigo hebt staan) toe. Ondertussen ontdoe je de boerenkool van zijn stengels, snij of scheur in grove stukken, doe in een kommetje en masseer de boerenkool bladeren enkele minuten. Dit helpt om de enzymen vrij te maken en de vezels te breken zodat het makkelijker verteerbaar wordt. Als de boerenkool donkerder wordt en ‘vochtig’, zit je goed. Roer nog eens in je stoofpot en voeg de kokosmelk en de boerenkool toe. Nu kan je het gehakt bakken in een aparte pan met peper en zeezout. Als de pompoen bijna beetgaar is, kan je het gehakt toevoegen. De grof gehakte koriander roer je er pas onder net voor je het gaat serveren. SMAKELIJK!!

DE POMPOEN IS HET GOUD VAN ONZE HERFST.

Doordat ze erg vezelrijk zijn, maar weinig calorieën bevatten, zijn ze goed voor de lijn en je darmen. Je raakt erdoor gevuld, maar je wordt er niet dik van. Pompoen bevat veel provitamine A, vitamine C en E. Het trio dat vecht tegen typische welvaartsziektes zoals hart- en vaatziekten, kanker, obesitas, diabetes. Vrije radicalen (waar we aan blootgesteld worden van buitenaf door kuisproducten, plastiek, vervuilde lucht, sproeistoffen, …) maken onze lichaamscellen kapot en het zijn de antioxidanten (zoals vitamine A en C en …) in ons lichaam die vechten tegen die vrije radicalen. Pompoenen verhogen de weerstand en door hun hoge kaliumgehalte balanceren ze de bloeddruk.

Boerenkool, De Hipster Onder De Groenten.

Boerenkool is hip en terug van weggeweest. Terecht, want het is een bommetje van vitamientjes. Boerenkool komt uit de kolenfamilie en heeft hierdoor veel anti-kanker eigenschappen. Dit en nog andere ziektes worden voorkomen door het hoge gehalte aan vitaminen K, A en C. Vitamine K werkt preventief tegen bloedklonters door te binden met bepaalde proteïnen waardoor het op zijn beurt kan binden met calcium, het werkt ook ondersteunend bij mensen met Alzheimer. Boerenkool bevat weinig calorieën, heeft een hoog vezelgehalte en bevat geen vetten. Per calorie, bevat boerenkool meer ijzer dan een biefstuk en meer calcium dan melk. Ook bevat hij een enorm hoog gehalte aan betacaroteen (met 100 g heeft een gemiddelde vrouw al haar ADH* betacaroteen binnen). Boerenkool is de beste bron van luteïne, een cartenoïde die specifiek instaat voor een veel voorkomende ouderdomsziekte aan de ogen, namelijk Macula Degeneratie. Pas wel op als u last hebt van uw schildklier. Elke dag wat rauwe boerenkool aan uw sapje toevoegen, doe je beter niet met een slecht werkende schildklier. Boerenkool bevat net als alle andere groenten uit de crucifere-familie (broccoli, bloemkool, kool, …) goitrogenen. Goitrogenen blokkeren de opname van jodium en jodium is hoogstbelangrijk voor de goede werking van je schildklier. Als u de boerenkool of groenten uit de crucifere-familie stoomt, bakt of kookt, dan verminderen de goitrogenen al met 33%.
*ADH = aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Kardemom Is Een Indische Specerij, Vaak Gebruikt In De Ayurvedische Geneeskunde.

Deze specerij heeft een heerlijke, speciale, niet te vergelijken smaak en aroma. Meestal wordt het gebruikt in zoete gerechten of koekjes. Het lastigste werk is al de peultjes openbreken en de pitjes eruit halen, maar het is de moeite waard! Bovenop de lekkere, kruidige smaak, krijgt u gratis en voor niets nog wat gezondheidsvoordelen mee. Kardemom is familie van de gember en kan net zo goed gebruikt worden voor uw spijsvertering om kwaaltjes als misselijkheid, opgeblazen gevoel, winderigheid, constipatie, … te verminderen. Ook werkt het ontgiftend en vochtafdrijvend, het reinigt de urineweg, blaas en nieren. Kauwen op kardemom is een oude gewoonte in India tegen een slechte adem of tegen zweertjes of ontstekingen in de mond en keel. Als u vaak last heeft van een trombose of bloedklonters, zou ik maar gauw kardemom beginnen toevoegen aan je dagelijkse dieet, want het voorkomt opeenhoping van bloedplaatjes en het kleven tegen de aderwand. Kardemom werkt antibacterieel, antiviraal, schimmelwerend en is net als gember en kurkuma ontstekingswerend. Als u vaak last hebt van spastische darmen of andere spastische spieren of ‘de hik’, kan kardemom helpen, het werkt krampwerend. Alsof dit alles nog niet genoeg is, is het ook nog eens een afrodisiac en kan het helpen bij erectiestoornissen en impotentie.

PREI IS ENORM ONTGIFTEND EN VOCHTAFDRIJVEND.

Ze is familie van de ui en look. Prei is antibacterieel en helpt tegen maagkanker door maagbacteriën te doden die ervoor zorgen dat schadeloze nitraten worden omgezet in kankerverwekkende nitrieten. Doordat de prei vochtafdrijvend is en het lichaam ontdoet van urinezuur, werkt het prima bij klachten van jicht en arthritis. Hoewel prei niet uitzonderlijke hoeveelheden vitamines of mineralen bevat, zit er wel een een goede hoeveelheid foliumzuur, vitamine C en kalium in.

Look is enorm gezond.

Het voorkomt hartkwalen en bevordert de bloeddoorstroming. Het type zwavel, allicine, dat vrijkomt als look geplet wordt, werkt erg cholesterolverlagend en vermindert de ongezonde vetten die door de lever geproduceerd worden. Het eet ook nog eens de slechte gisten op in je darmen. Snij en plet look altijd als eerste als je aan je mis en place begint, de allicine in look komt meer vrij als je hem tien minuten ‘gecrusht’ laat staan vooraleer je hem gebruikt.

KORIANDER WERK VOCHTAFDRIJVEND EN HEEFT EEN POSITIEF EFFECT OP DE SPIJSVERTERING.

Het bevordert de eetlust, voorkomt een opgeblazen gevoel en branderigheid in de maag. Sommige mensen hebben een aangeboren enzym die koriander naar zeep doet smaken en zullen nooit fan zijn van het kruid.

GEMBER HEB IK ALTIJD IN HUIS.

De smaak is zo lekker en je kan het met veel combineren. Zowel voor zoete gerechten met kaneel, als ook voor pittige gerechten met limoen en rode peper of voor warme tajine gerechten met komijn en look en nog zoveel andere mogelijkheden. Gember heeft een warme, pittige en krachtige smaak. Op koude winterdagen kan een tas gemberthee je helemaal opwarmen. Deze wortel bevat zingibain, gingerolen in verse vorm en heel sterke shogaol als het gedroogd of verhit wordt. Gingerol stimuleert de leverfunctie en shogaol werkt vooral pijnstillend en ontstekingsremmend. Waar zingibain dan weer de krachtigste bron van eiwitsplitsende en eiwitverterende enzymen uit de natuur is. Hierdoor is ze van grote ondersteuning voor de spijsvertering en heeft ze ook een ontstekingsremmende en weerstandsverhogende werking. Gember is de beste remedie tegen ochtendmisselijkheid, als je reisziek bent of wil voorkomen of als je een verkoudheid hebt. Ook voor arthritis en reuma is gember-extract even effectief als ontstekingsremmers uit de apotheek.

Categories