Kantien Karolien — voedingscoach

eieren, gevuld, pasen, stuffed, vogelnestjes

Published: 26/09/2016

PASEN: dip + vegetarische vogelnestjes + ovenschotel

Pasen is voor sommigen een christelijk feest,
voor anderen een reden om een familiefeest te organiseren
en voor nog anderen een reden om het huis te versieren en in thema te gaan koken.
In welke categorie je ook thuishoort, volgende gerechten zijn altijd lekker!

Met deze ingrediënten kan je alle kanten uit.
Een dipsaus die gebruikt wordt in de vegetarische vogelnestjes of kan gebruikt worden in de ovenschotel!

DIP:

 • 400 g gekookte kikkererwten
 • 1 courgette
 • handvol fijngehakte platte peterselie
 • 2 el komijnpoeder
 • snufje cayennepeper
 • snufje nootmuskaat
 • snufje kaneel
 • 125 g olijven, versneden (groene en zwarte)
 • peper en zeezout

VEGETARISCHE VOGELNESTJES:

 • bovenstaande ingrediënten voor de dip
 • 6 grote tomaten
 • 6 biologische eieren
 • peper

OVENSCHOTEL

 • handvol spinazie
 • 1/2 aubergine
 • de hoedjes van de vegetarische vogelnestjes, versneden in blokjes (OPTIONEEL)

Maak eerst de DIPSAUS:
Was en schil de courgette. Snij hem in grove blokken en doe hem samen met de andere ingrediënten, behalve de olijven, in een hoge maatbeker. Mix met een staafmixer tot een glad geheel. Kruid naar eigen smaak met peper en zeezout. Roer er de gehakte olijven onder.

VEGETARISCHE VOGELNESTJES
Verwarm de oven voor op 150° C. Was de tomaten en snij er het hoedje of de bovenkant af (dit hoedje kan je eventueel nog versnijden en gebruiken in de ovenschotel). Hol met een lepel de tomaten uit, laat ze enkele minuten omgekeerd, met de opening naar onder, uitlekken ovenschotel. Draai nu de tomaten om en doe in elke tomaat een theelepel van de bovenstaande DIPSAUS. Breek een ei in een tas en giet het ei voorzichtig in de tomaat. Naargelang de grootte van uw tomaten zal het ei er net wel of net niet inpassen. Als er een beetje ei naast uw tomaat loopt, is dat ook geen ramp. Vul alle tomaten met een ei. Doe op de bodem van uw ovenschotel een beetje olijfolie zodat de tomaten niet aan de ovenschotel kleven. Kruid met peper. Niet met zout omdat zout de structuur van rauwe eieren kapot maakt. Kruiden met zout kan, nadat de vogelnestjes gebakken zijn in de oven. Zet de vogelnestjes in de oven op 150°C (niet warmer, want olijfolie wordt toxisch bij hogere temperaturen). Laat ze 50 minuten bakken. Neem ze uit de oven en serveer als bijgerecht of voorgerecht.

OVENSCHOTEL

Verwarm de oven op 150°C. Aangezien ik na het vullen van de vegetarische vogelnestjes nog zoveel dipsaus over had, besloot ik er nog een derde gerecht mee te maken. Neem een ovenschotel en vul de bodem met de resterende dipsaus. Was de spinazie en leg deze als tweede laag in je ovenschotel. Was en snij de halve aubergine in fijne plakjes, dit is je derde laag in je ovenschotel. Als je de hoedjes van de tomaten van de vegetarische vogelnestjes nog hebt, kan je deze versnijden (gebruik enkel het rode vlees en niet het groene hart) en als bovenste laag verspreiden over je ovenschotel. Plaats in de oven en laat 40 tot 50-tal minuten bakken in de oven.

SMAKELIJK!!!

 

TOMATEN ZIJN NIET VOOR IEDEREEN WEGGELEGD.

Tomaten behoren tot de nachtschadefamilie, dit wil zeggen dat ze naast goede stoffen ook antinutriënten in voorkomen. Voor mensen met een gezonde spijsvertering is dit geen probleem, mensen die een helend dieet volgen om hun maag en darmen te herstellen, laten beter eventjes de groenten uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, peper, aubergine, aardappel) aan de kant liggen.
Dat gezegd zijnde, zijn tomaten erg gezond. Ze worden wel eens als anti-kanker groente bestempeld. Dit komt omdat ze veel antioxidanten, vooral carotenoïden zoals betacaroteen en lycopeen, alsook vitamine C en E die je beschermen tegen hart- en vaatziekten bevatten. Ze hebben een bijzonder laag natrium- en hoog kaliumgehalte, dus de ideale voeding voor mensen die met hoge bloeddruk en vochtophoping kampen.
Groene tomaten bevatten een bestanddeel ‘tomatine’ dat migraineaanvallen kan veroorzaken.

PETERSELIE IS VOCHTAFDRIJVEND EN HELPT DE VERTERING.

Het zit ook vol met essentiële oliën, vitamine A, C, ijzer, calcium en kalium. Als je last hebt van reuma, arthritis of jicht eet je best veel peterselie, want het verwijdert urinezuur.

EIEREN ZIJN DÉ PROTEÏNEN BIJ UITSTEK.

90% wordt echt door het lichaam gebruikt, in vergelijking met maar 67% bij steak en 30% bij linzen. Ze zitten ook vol vitamine A, B, D, E en zink. In eigeel zit lecithine, wat een belangrijke rol speelt in het metabolisme. Lecithine helpt om gevaarlijke vetten en cholesterol te verstrooien, waardoor het dus hartziekten en galstenen voorkomt. Het helpt ook om lichaamsvetten snel om te zetten in energie. Lecithine is goed voor de hersenen, niet alleen voor geheugen en concentratie, maar ook voor een goed mentaal en emotioneel evenwicht. Vele mensen mijden eieren door cholesterolproblemen, maar dit is eigenlijk niet nodig. Van alle cholesterol in je lichaam, komt er maar 15% uit je voeding, de rest maakt je lichaam zelf aan in de lever. Het is alleen een factor bij mensen die al een extreem hoog cholesterol gehalte hebben en door erfelijke ziektes teveel zelf cholesterol aanmaken. De wereldgezondheidorganisatie raadt een maximum van 10 eieren per week aan. Kies wel altijd voor organische eieren. De eieren uit legbatterijen bevatten veel chemicaliën uit het eten dat de kippen gevoerd krijgen en kunnen besmet zijn met salmonella.

Olijven heb ik moeten leren eten.

Hydroxytyrosol is een plantaardig voedingsmiddel dat al lang gelinkt is aan kankerpreventie. Onlangs zijn er ook studies die bewezen hebben dat dit stofje ook botafbraak voorkomt. Dit plantaardig voedingsmiddel heeft tot gevolg dat er meer calcium in de botten terechtkomt en botafbraak verminderd word. Olijven zijn een goede bron van hydroxytyrosol alsook van oleuropeine (ander plantaardig voedingsmiddel) die ook gunstige effecten heeft op de botten. Een mediteraans dieet, waarvan olijven deel uitmaken, staat er al langer om bekend om minder gevallen van osteoporosis te veroorzaken.

eieren, gevuld, pasen, stuffed, vogelnestjes

Published: 26/09/2016