Kantien Karolien — voedingscoach

Published: 02/01/2017

Omelet met rode biet en olijven

  • 3 eieren (bio)
  • 2 voorgekookte rode bietjes
  • 20 tal olijven
  • olijfolie/ kokosolie / ghee
  • 2 el zonnebloempitjes  (optioneel)
  • peper
  • zeezout

Kluts de 3 eieren los in een kommetje met wat peper (zout pas op het einde toevoegen). Snij de voorgekookte rode bietjes in erg fijne blokjes en voeg deze ook bij de geklutste eieren. (Snij eerst in schijfjes, leg op elkaar, snij die dwars in reepjes en snij er dan fijne blokjes van)
De olijven kan je eerst fijnsnijden of gewoon in zijn geheel erbij voegen.
Warm wat olijfolie in een pannetje. Voeg het ei-mengsel toe en laat op een zacht vuurtje garen/opstijven. Naar het einde toe moet je waarschijnlijk eens met je vork enkele gaatjes scheuren in je omelet om het bovenliggende vocht van het ei ook te laten garen.
Kruid af met zout als het ei klaar is.
Wanneer mijn foto al gemaakt was, bedacht ik om er nog wat zonnebloempitjes op te strooien. Extra crunch! Mjammie!

Karolien Hermans Kantien Karolien voedingscoach voedingsadvies
Samen lukt het beter!

Meer tips & tricks van Karolien ontvangen?

Karolien stuurt 2-wekelijks een email uit. Ze geeft extra informatie, updates en tips & tricks over hoe je een gezonde levensstijl kan aanhouden en inpassen in je drukke leven.
De extra motivatie die je helpt om vol te houden!

Rode biet behoort tot de adelijke familie van de ‘superfood-groenten’. 

Alle groenten en fruit die uitgesproken kleuren afgeven bevatten veel anti-oxidanten. (rode biet, blauwe bessen, kurkuma, …) Sommige specifieke anti-kankerverwekkende stoffen zijn verantwoordelijk voor de rode kleur en verhogen de mogelijkheid van onze cellen om zuurstof op te nemen met  400%. Daarom is rode bietensap zo populair bij sportieve mensen omdat het sportprestaties verbeterd. Het drinken van rode bietensap kan uw urine roze kleuren.

Zonnebloempitten Of ‘Goedgevoelpitjes’.

Met zonnebloempitten bedoel ik gepelde zaadjes van een zonnebloem, dus zonder het harde omhulsel. Zonnebloempitten bevatten bestanddelen waardoor ons lichaam tryptofaan (eiwit, essentieel aminozuur) kan aanmaken dat wordt omgezet in serotonine. Serotonine wordt het gelukshormoon genoemd omdat het positieve gevoelens opwekt, een goede slaap bevordert, je geheugen jong houdt, goede darmbewegingen initieert en de bloeddruk regelt. In zonnebloempitten vinden we fytosterolen terug. Dit zijn verbindingen in planten die dezelfde chemische structuur hebben als cholesterol. Wanneer we veel van deze fytosterolen eten, gaat het cholesterolgehalte in het bloed dalen. Zonnebloempitten zijn ook een bom van vitamine E en een goede bron van vitamine B1 en koper, magnesium, mangaan, selenium, fosfor, vitamine B6, niacine en foliumzuur.

Eieren zijn dé proteïnen bij uitstek.

90% wordt echt door het lichaam gebruikt, in vergelijking met maar 67% bij steak en 30% bij linzen. Ze zitten ook vol vitamine A, B, D, E en zink. In eigeel zit lecithine, wat een belangrijke rol speelt in het metabolisme. Lecithine helpt om gevaarlijke vetten en cholesterol te verstrooien, waardoor het dus hartziekten en galstenen voorkomt. Het helpt ook om lichaamsvetten snel om te zetten in energie. Lecithine is goed voor de hersenen, niet alleen voor geheugen en concentratie, maar ook voor een goed mentaal en emotioneel evenwicht.
Vele mensen mijden eieren door cholesterolproblemen, maar dit is eigenlijk niet nodig. Van alle cholesterol in je lichaam, komt er maar 15% uit je voeding, de rest maakt je lichaam zelf aan in de lever. Het is alleen een factor bij mensen die al een extreem hoog cholesterol gehalte hebben en door erfelijke ziektes teveel zelf cholesterol aanmaken. De wereldgezondheidorganisatie raadt een maximum van 10 eieren per week aan. Kies wel altijd voor organische eieren. De eieren uit legbatterijen bevatten veel chemicaliën uit het eten dat de kippen gevoerd krijgen en kunnen besmet zijn met salmonella.

Published: 02/01/2017

Categories