Kantien Karolien — voedingscoach

Published: 26/09/2016

KIEMEN DOE JE ZO:

Kiemen of in het engels ‘sprouting’ van zaden of bonen is erg gezond!

WAAROM?

Een zaadje van een broccoli bijvoorbeeld is heel erg klein, maar als het groeit, heeft het wel de kracht om uit te groeien tot een hele broccoli. Zo’n zaadje bevat dus heel veel voedingswaarde en kracht. Als we zaadjes kiemen, activeren we die kracht. Er worden dan dubbel of driedubbel zoveel gezonde, helende voedingsstoffen beschikbaar voor ons lichaam om op te nemen. De enzymen worden geactiveerd, waardoor ze ook makkelijker verteerbaar zijn op die manier. Het activeert ook de beschikbaarheid van de eiwitten, die nu al in de vorm van bouwstenen of aminozuren zijn.
Bonen die gekiemd zijn, zijn in een staat van ‘simpele koolhydraten’ of makkelijk opneembare suikers. Als je last hebt van diabetes of een cadida-protocol volgt, pas je beter op met deze voedingsbommetjes, want de suiker van deze gekiemde bonen gaat rechtstreeks naar de bloedbaan en kan een kleine impact hebben op je bloedsuikerspiegel. Een grote impact heb je vooral met ‘gekiemde granen-meel’ waar men soms brood van maakt.

HOE DOE JE HET?

Ik koos voor mungbonen, deze zijn makkelijk om mee te starten.
(zonnebloempitten beschimmelen snel en raad ik niet aan om mee te starten)

  1. Week de droge mungbonen 12 uur in water
  2. Doe ze in een zeef en spoel ze met vers water
    (Als je meerdere zeven hebt of je hebt je zeef voor de rest van de week niet meer nodig, kan je de mungbonen in de zeef laten om te kiemen, maar je kan ze ook terug in een brede kom doen)
  3. Overdek de kom of je zeef met een vochtige handdoek en laat op een koele plaats (niet de frigo, die is te koud) staan.
  4. Spoel de bonen elke dag in de zeef en overdek ze telkens terug met een vochtige handdoek
  5. Als de bonen of zaden een staartje hebben gekregen en er uit zien als een gigantische spermacel, zijn de kiempjes klaar!

HOE GEBRUIKEN?

De kiempjes kan je nu bewaren in de frigo of als je er echt teveel hebt gemaakt, ook een deel in de diepvriezer.

  • Je kan de kiemen gebruiken in een salade (Als extra crunch en extra voedingsstoffen. Je salade heeft ineens 4 punten meer op de gezondheidsmeter)
  • Of je kan de kiemen mee garen in een stoofpot
  • Of je kan de kiemen gebruiken om een dipsaus of pesto mee te maken (zie de pesto bij de selderbootjes).

Wees creatief, probeer eens iets uit, spelen in de keuken is plezant!

Published: 26/09/2016

Categories