Kantien Karolien — voedingscoach

eiwitten, gezond, ontbijt, plantaardig, snel

Published: 26/10/2016

Kardemom-mandarijn ontbijtpap

Voor 2 personen:

  • 2 kardemompeultjes (enkel de zwarte pitjes)
  • 2 el lijnzaad (omega3-vetten)
  • 2 el chiazaad (vezels)
  • 2 el kokosmeel (vezels)
  • 2 el gemalen hennepzaad (eiwit)
  • 1 el cacaonibs (geeft crunch)
  • 2 mandarijntjes, de partjes gehalveerd (of een peer in blokjes gesneden of rozijntjes)
  • ongezoete amandelmelk (of rijstmelk of hennepmelk, …)
  • elektrische koffiemolen (om het lijn- en chiazaad te malen)
  • anti-aanbak pannetje

Maal de pitjes van de kardemompeultjes samen met het lijnzaad in de elektrische koffiemolen, doe het fijngemalen resultaat in je pannetje. Maal nu ook het chiazaad (Ik doe deze apart om de eenvoudige reden dat mijn elektrische koffiemolen niet groot genoeg is om ze tegelijkertijd te malen!) en voeg samen met het gemalen hennepzaad, het kokosmeel, de cacaonibs en de mandarijnblokjes toe aan je pannetje. Al roerend voeg je op een laag vuurtje amandelmelk toe tot je ‘pap’ de gewenste dikte heeft. De ene persoon zal het liever lopend eten en de andere persoon liever vast… That’s up to your preference! De kardemompeultjes geven je ochtendpap een heerlijk aroma!

TIP: Wanneer je aan het begin van de week of in het weekend je porties al afweegt, hoef je daarna ’s ochtends enkel je melk toe te voegen en op te warmen op het vuur. Quick breakfast!
Karolien Hermans Kantien Karolien voedingscoach voedingsadvies
Samen lukt het beter!

Meer tips & tricks van Karolien ontvangen?

Karolien stuurt 2-wekelijks een email uit. Ze geeft extra informatie, updates en tips & tricks over hoe je een gezonde levensstijl kan aanhouden en inpassen in je drukke leven.
De extra motivatie die je helpt om vol te houden!

Rauwe cacao bevat vele positieve eigenschappen.

Eerst en vooral wil ik duidelijk maken dat het gaat om rauwe cacao en niet om elke industrieel verwerkte vorm van chocolade dan ook. Alle positieve eigenschappen van rauwe cacao zijn ‘kapot gemaakt’ of uitgeschakeld door de verwerkingsprocessen. De weinige, minimale gezonde eigenschappen die dan nog zouden overblijven na de verwerkingsprocessen wegen niet meer op tegen alle andere schadelijke additieven, transvetten en suikers die ze hebben toegevoegd.
Als je je eigen chocolade maakt, heb je zelf controle over de kwaliteit en wat je in je lichaam stopt. Rauwe cacao is rijk aan flavanolen die optreden als anti-oxidanten en dus vrije radicalen uit je lichaam verwijderen. Het bevat ook veel magnesium, dat je meer dan nodig hebt in tijden van stress, drukte, spierpijn. Het wordt een aphrodisiacum genoemd, het helpt bij het reguleren van hormonale mood-swings, beschermt tegen hart- en vaatziekten, voorkomt bloedklonters en ga zo maar door.

Hennepzaad is een rijke bron aan plantaardige eiwitten.

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. We hebben een constante toevoer nodig van gezonde eiwitten om stevig op onze ‘poten’ te kunnen blijven staan. Ook zijn ze interessant om onze bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Wanneer we iets van suiker eten (natuurlijk (zoals een banaan of dadels) of verwerkt (zoals witte suiker)), moeten we ervoor zorgen dat de suikers niet allemaal in één keer onze bloedstroom binnenvallen. Dit proces kunnen we onder andere bijsturen door het eten van suikers te combineren met het eten van eiwitten en gezonde vetten. Deze combinatie vertraagt de opname van de suikers in onze bloedstroom, waardoor we minder grote pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel hebben.

Kokos geeft een tropische tint aan je maaltijd.

Het geeft je ook een hoop mineralen die instaan voor sterke en gezonde bindweefsels, zoals huid, ligamenten, tanden, botten, … Mangaan en koper staan in voor de aanmaak van collageen, de stof die onze bindweefsels sterk houdt. Koper is ook heel goed voor je hersenen omdat het enzymen activeert die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van neurotransmitters (stofjes die je hersenen gebruiken om informatie door te geven). Door de aanwezigheid van ijzer en vezels is kokospoeder ook goed voor het reguleren van de cholesterolwaarden in je bloed, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Chiazaadjes Veranderen In Kikkerdril Eens Ze Geweekt Zijn In Water

Chia zaad is een ‘superfood’. Dit wil zeggen dat het een bommetje gezond is.
Ze zijn erg rijk aan omega-3 vetzuren (goede vetzuren die onder andere ontstekingswerend zijn, en cholesterolverlagend) alsook rijk aan antioxidanten, vezels en mineralen (magnesium, zink, ijzer, calcium). Omdat hun structuur in combinatie met water verandert in gelei, zijn ze ideaal om toe te voegen in gerechten waar extra binding nodig is. Je kan chia zaad gebruiken als vervanger van een ei, door 1 el chia zaad te malen in een koffiemolen (kruiden-molen) en te mengen met 1/4 cup warm water. Na enkele minuten heb je een goede binding.

Kardemom geeft een scherp en fris aroma

Kardemom zijn groene zaaddozen waar zwarte kleine bolletjes inzitten. In gerechten gebruik je meestal enkel de zwarte inzittende bolletjes. Het is familie van de gemberplant. Kardemom bevat veel ijzer en is goed voor de spijsvertering!

eiwitten, gezond, ontbijt, plantaardig, snel

Published: 26/10/2016

Categories

Supergezond ontbijten!

Dit ontbijt heeft heel veel smaak, bevat eiwitten, amper koolhydraten en veel vezels!

TIP

Zo kan je 's ochtends snel ontbijten: Weeg je porties af in het begin van de week of in het weekend en hou bij in de koelkast in glazen confituurpotten. (enkel de droge ingrediënten) Als je rozijnen gebruikt in plaats van vers fruit, kan je die ook al toevoegen aan de glazen voorraadpotten.
snel vezelrijk gezond ontbijt
snel vezelrijk gezond ontbijt