Kantien Karolien — voedingscoach

Hartige glutenvrije venkelWAFELS

VOOR ONGEVEER 15 WAFELS

DROGE INGREDIËNTEN

 • 180 g glutenvrij meel (bloem) (mijn mengeling = 100 g kikkererwtmeel + 80 g bloekweitmeel)
 • 2 el boekweitvlokken
 • 2 el psyllium husk (zorgt voor de binding)
 • 2,5 tl bakpoeder (glutenvrij bakpoeder!! check dit! )
 • 1 tl bakzout (natrium bicarbonaat)
 • 2 el sesamzaadjes
 • peper + zeezout naar smaak

NATTE INGREDIËNTEN

 • 4 el chiazaad, gemalen in koffiemolen + 120 ml (=1 cup) lauw water
 • 2 el appelcider azijn
 • sap van 1 limoen
 • 120 g kokosolie, gesmolten

HARTIGE INGREDIËNTEN

 • 1 venkel
 • 1 rode ui
 • 1 teentje look
 • 2 cm gember
 • 3 stengels lente-ui, fijngesneden
 • 2 handjes spinazie

De droge ingrediënten kan u allemaal samen in 1 kom voegen (om klonters te voorkomen is het aangeraden om je bloem te zeven).
Om de chia-smurrie te bekomen, maalt u 4 el chiazaad in een elektrische koffiemolen totdat het poeder wordt. Doe het in een kommetje en voeg er 120 ml of 1 cup lauw water aan toe en roer eventjes. U voelt het al meteen slijmerig worden. Terwijl u de rest van de bereiding doet, kan dit nog even verder ‘binden’. De rest van de natte ingrediënten mag u ook samen in 1 kommetje doen.
Voor de hartige ingrediënten hangt het van uw keukenskills of uw voorkeur af… U kan de venkel, ui, look en gember heel fijn snijden met uw fantastische snijtechnieken of u kan er voor kiezen om deze allemaal samen in de hakker (de hakpot die u bij uw staafmixer geleverd kreeg) te gooien en enkele seconden op de knop te duwen totdat u een mengeling hebt van erg fijngesneden/fijngehakte groentjes (zie foto). Ruik de aroma’s!
De lente-ui snijdt u fijn door het harige poepje, de slappe donkergroene blaadjes bovenaan en de buitenste schil te verwijderen. Daarna snijdt u de steeltjes in fijne schijfjes.
Voeg de slijmerige chia-smurrie bij de natte ingrediënten, roer en doe er de hartige ingrediënten bij en roer. Nu de natte en de hartige ingrediënten gemengd zijn, kan u het onder de droge ingrediënten beginnen mengen. Laat de hartige wafeldeeg nog een kwartiertje in de frigo staan (als u dit niet doet, zal zoals ik eerst voor had, uw eerste wafel mislukken). De psyllium husk heeft een bindende eigenschap die nog even zijn werk moet doen. Ondertussen zet u uw wafelijzer aan op de hoogste stand, dit moet ook een kwartiertje warmen. Het aantal minuten dat de deeg in uw wafelijzer zal moeten bakken, zal afhangen van uw wafelijzer.
Doe voor u begint te bakken een klein beetje kokosolie (= bestand tegen hoge temperaturen) op uw ijzer, dan zal de wafel minder blijven plakken.

SMAKELIJK!

Tip: u kan de deeg op voorhand maken en afgedekt in de frigo laten staan tot wanneer u hem nodig hebt (kan tot 3 dagen blijven staan).

VENKEL Doet Denken Aan Een Goede Pastis.

Venkel bevat veel vitamine C en plantaardige voedingsstoffen. Eén daarvan is anethol en heeft een ontstekingswerende en kankerwerende werking. Het verhindert een specifiek signalisatie proces (TNF) tussen cellen waardoor de activatie van mogelijke sterke gen-alternerende molecules wordt tegengegaan. Venkel bevat ook veel vezels waardoor het een positief effect heeft op de stoelgang, de bloedsuikerspiegel en uw gewicht.

SPINAZIE, GEKEND ALS POPEYE’S FAVORIET.

Verkeerdelijk zijn we door Popeye geïnformeerd geweest over de hoeveelheid ijzer en calcium die we uit spinazie halen. Dit valt in werkelijkheid fel tegen. De mineralen kunnen we niet goed opnemen in combinatie met oxaalzuur dat ook voorkomt in spinazie. We kunnen spinazie beter eten voor zijn grote hoeveelheden makkelijk opneembare foliumzuur die het bevat (Zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden: foliumzuur is belangrijk voor jullie). Spinazie bevat meer beschermende cartenoïden dan andere bladgroenten of felgekleurde groenten (zelfs meer dan wortelen) of fruit en is daardoor ook erg belangrijk in preventie van kanker. Twee van die cartenoïden waar spinazie de beste bron van is (luteïne en zeaxantine), zijn belangrijk voor het behoud je zicht. Eten van spinazie zou leeftijdsgebonden macula degeneratie, dat blindheid en verminderd zicht teweegbrengt, kunnen voorkomen.

LOOK IS ENORM GEZOND.

Het voorkomt hartkwalen en bevordert de bloeddoorstroming. Het type zwavel, allicine, dat vrijkomt als look geplet wordt, werkt erg cholesterolverlagend en vermindert de ongezonde vetten die door de lever geproduceerd worden. Het eet ook nog eens de slechte gisten op in je darmen. Snij en plet look altijd als eerste als je aan je mis en place begint, de allicine in look komt meer vrij als je hem tien minuten ‘gecrusht’ laat staan vooraleer je hem gebruikt.

GEMBER HEB IK ALTIJD IN HUIS.

De smaak is zo lekker en je kan het met veel combineren. Zowel voor zoete gerechten met kaneel, als ook voor pittige gerechten met limoen en rode peper of voor warme tajine gerechten met komijn en look en nog zoveel andere mogelijkheden. Gember heeft een warme, pittige en krachtige smaak. Op koude winterdagen kan een tas gemberthee je helemaal opwarmen. Deze wortel bevat zingibain, gingerolen in verse vorm en heel sterke shogaol als het gedroogd of verhit wordt. Gingerol stimuleert de leverfunctie en shogaol werkt vooral pijnstillend en ontstekingsremmend. Waar zingibain dan weer de krachtigste bron van eiwitsplitsende en eiwitverterende enzymen uit de natuur is. Hierdoor is ze van grote ondersteuning voor de spijsvertering en heeft ze ook een ontstekingsremmende en weerstandsverhogende werking. Gember is de beste remedie tegen ochtendmisselijkheid, als je reisziek bent of wil voorkomen of als je een verkoudheid hebt. Ook voor arthritis en reuma is gember-extract even effectief als ontstekingsremmers uit de apotheek.

Categories

chiazaad malen
Hartige glutenvrije wafels
Hartige glutenvrije wafels
Hartige glutenvrije wafels
Hartige glutenvrije wafels
Hartige glutenvrije wafels
Hartige glutenvrije burgers
Hartige glutenvrije wafels