Kantien Karolien — voedingscoach

dinner, fris, gember, oosters, vis, zomer

Published: 28/09/2016

gember tongrolletjes met zoete aardappelen en zeekraal + salade

GEMBER TONGROLLETJES

 • 6 tongfilets
 • 2,5 cm verse gember
 • 6 stengels selder
 • peper, zeezout
 • olijfolie
 • halve limoen
 • 6 tandenstokers

ZOETE AARDAPPELEN EN ZEEKRAAL

 • 2 zoete aardappelen
 • 150 g zeekraal
 • 3 el balamico-azijn (weglaten als je candida dieet volgt)
 • sesamzaadjes (witte en zwarte)
 • peper en zeezout

SALADE

 • 1/2 krop ijsbergsla
 • 1/2 komkommer
 • (overschot van de gember-selder mengeling van bij de vis)
 • 1/2 limoen
 • olijfolie
 • peper en zeezout

Verwarm de oven voor op 150°C.
Voor de vis: Was de selderstengels, schil de bovenkant en snij in grove stukken die in je hakker passen. Neem 2,5 cm gember, ontdoe van de schil en snij tegen de haarrichting in fijne plakjes, doe dit samen met de selderstengels in de hakker en hak fijn. Leg de visjes op een rijtje en strooi er wat van de selder-gember mengeling op (zie foto). Rol voorzichtig op en hou bij elkaar door er een tandenstoker in te prikken. Plaats ze in een ovenschotel, overgiet met 1 el olijfolie, peper, zeezout en het sap van een halve limoen. De visjes moeten maar 15 minuutjes in de oven op 150°C. Doe dit terwijl je de salade aan het bereiden bent.
Voor de zoete aardappel met zeekraal: Was en snij de zoete aardappel in fijne blokjes, blancheer ze kort in kokend water. Naar gelang je snijtechnieken (de grootte van je blokjes) zullen ze langer of korten moeten garen. Bij mij was 1,5 minuten al genoeg. Giet af en zet ze in een pannetje terug op het vuur. Voeg 3 el balsamico azijn, wat witte en zwarte sesamzaadjes, een snufje zeezout en peper toe. Spoel de zeekraal en doe die ook in de pan, meng. Laat 8 minuutjes garen. Vergeet niet af en toe te mengen/roeren. 
Voor de salade: Snij de ijsbergsla in sliertjes, spoel en zwier. Was de komkommer en snij in stukjes (vorm naar keuze). Doe de overschot van de gehakte gember-selder mengeling bij de salade. Knijp er het sap van een halve limoen over uit. Doe er een scheut olijfolie of lijnzaadolie en wat peper en zeezout bij. Meng alles goed.

Smakelijk!

ZEEGROENTEN EN ZEEWIER ZIJN OVER HET HOOFD GEZIENE SUPERFOODS.

Zeegroenten bezitten een hogere dosis van de goed opneembare vorm van ijzer dan men aanvankelijk dacht. Dit is ideaal in combinatie met de vitamine C die het bevat. Vitamine C maakt het voor je lichaam makkelijker om ijzer op te nemen. Naast jodium dat in grote getale aanwezig is in zeegroenten, zijn ze ook rijk aan een minder bekend mineraal ‘vanadium’. In combinatie met speciale enzymen die ze bevatten, spelen ze een multifunctionele rol in het metabolisme van koolhydraten en het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Ideaal als je probeert te vermageren. Zeegroenten spelen een specifieke rol in het verlagen van oestrogeen-gerelateerde kankers, zoals borstkanker. Dit komt onder andere omdat cholesterol een bouwsteen is in de productie van oestrogeen en zeegroenten een cholesterol verlagend effect hebben. Zeegroenten worden nog interessanter omdat ze een aanpassend of bijsturend effect hebben op de vrouwelijke menstruatiecyclus. In die mate dat ze, over het hele leven van een vrouw bekeken, de totale hoeveelheid oestrogeen die vrijkomt tijdens de rijping van de eicel opvallend wordt verminderd.

MET SELDER KAUWEN VERBRUIK JE MEER CALORIËN DAN JE BINNENKRIJGT.

Het heeft ook een natuurlijke vochtafdrijvende fuctie, waardoor hij perfect is als je gezwollen handen of voeten of borsten hebt. Het bevat ook nog Kalium.

ZOETE AARDAPPELEN ZIJN GEEN AARDAPPELEN, MAAR FAMILIE VAN DE WORTELS.

Ik gebruik ze meestal als vervanger van gewone aardappelen omdat ze meer voedingswaarden bezitten en de bloedsuikerspiegel meer stabiel houden. Zoete aardappelen bevatten enkele eiwitten, vitamine C, E en een hoog gehalte aan carotenoïden, waaronder betacaroteen. Het zijn deze en andere fytochemicaliën die hen een krachtig anti-kanker-middel maken.

GEMBER HEB IK ALTIJD IN HUIS. DE SMAAK IS ZO LEKKER EN JE KAN HET MET VEEL COMBINEREN.

Zowel voor zoete gerechten met kaneel, als ook voor pittige gerechten met limoen en rode peper of voor warme tajine gerechten met komijn en look en nog zoveel andere mogelijkheden. Gember heeft een warme, pittige en krachtige smaak. Op koude winterdagen kan een tas gemberthee je helemaal opwarmen. Deze wortel bevat zingibain, gingerolen in verse vorm en heel sterke shogaol als het gedroogd of verhit wordt. Gingerol stimuleert de leverfunctie en shogaol werkt vooral pijnstillend en ontstekingsremmend. Waar zingibain dan weer de krachtigste bron van eiwitsplitsende en eiwitverterende enzymen uit de natuur is. Hierdoor is ze van grote ondersteuning voor de spijsvertering en heeft ze ook een ontstekingsremmende en weerstandsverhogende werking. Gember is de beste remedie tegen ochtendmisselijkheid, als je reisziek bent of wil voorkomen of als je een verkoudheid hebt.
Ook voor arthritis en reuma is gember-extract even effectief als ontstekingsremmers uit de apotheek.

LIMOEN ZIT BOORDEVOL VITAMINE C EN IS VOORAL OOK ERG BASE-(ALKALINE)WERKEND VOOR JE PH-WAARDE.

dinner, fris, gember, oosters, vis, zomer

Published: 28/09/2016

Categories

Tongrolletjes met gember en selder
Tongrolletjes met gember en selder
Ijsbergsla, komkommer, selder en gember
Zoete aardappelen in fijne blokjes
Zeekraal bomvol mineralen
Gember-selder tongrolletjes met zoete aardappel en zeekraal en een groene salade
Gember-selder tongrolletjes met zoete aardappel en zeekraal en een groene salade
Gember-selder tongrolletjes met zoete aardappel en zeekraal en een groene salade