Kantien Karolien — voedingscoach

Energierepen met munt en zeewier

Hongerig thuiskomen en geen energie meer om nog te koken?
Een energiedipje in de namiddag?
Extra energie nodig tussen twee activiteiten door?

Energierepen in de koelkast is een MUST! En dan liefst zelf-gemaakte gezonde energierepen.

DROOG

 • 4  el hennepzaad
 • 2 el biologische aardappelzetmeel (trage energie + PREbiotica) (koop id biowinkel)
 • 1 el psyllium husk (PREbiotica) (koop hier)
 • 1/4 tl zeezout
 • 60 g amandelen
 • 60 g paranoten
 • 60 g hazelnoten
 • 60 g pompoenpitten
 • 20 g sesamzaadjes

NAT
CHIA-ei of chia-smurrie

 • 4 el chiazaad
 • 10 kardemompeultjes (enkel de pitjes)
 • 1 cup lauw water

Chocoladesaus

 • 50 g rauw cacaopoeder
 • 120 g kokosolie
 • 15 g cacaoboter
 • 60 g of 2 el rauwe honing
 • 10 muntblaadjes, fijngesneden
 • klein handvol wakame (zeewier = veel gezonde mineralen)

Verwarm de oven voor op 150°C. Doe de amandelen, de paranoten en de hazelnoten in de hakker of de foodprocessor en maal fijn. Bak deze mengeling 15 minuten samen met de pompoenpitten en het sesamzaad op een ovenschaal in de oven op 150°. Haal uit de oven, giet in een mengkom en meng met de andere droge ingrediënten.
Maak de Chia-smurrie als volgt: maal 4 el chiazaad in een elektrische koffiemolen of ‘spicegrinder’ samen met de kardemompitjes. Doe in een kommetje en giet er 1 cup lauw water bij, roer en de slijmerige smurrie ontstaat.
De chocoladesaus maken we ‘au bain marie’. Dit wil zeggen dat u een pot met 3/4 water verhit en een hittebestendige kom nodig hebt die in uw kookpot past zonder er ‘in’ te vallen. Er mag geen water in je mengkom terecht komen. Een glazen of inox mengkom is geschikt hiervoor (geen plastic). Doe alle ingrediënten in uw gekozen mengkom en hangt deze boven het verhitte water. (Het water en de bodem van de mengkom raken elkaar.) Roer in de mengkom, de cacaoboter en de kokosolie zullen beginnen smelten en het geheel zal zich beginnen vermengen tot een chocoladesaus.
Meng de chia-smurrie onder de droge ingrediënten tot een deeg en meng er vervolgens de chocoladesaus goed onder.
Neem een ovenschaal en leg er een bakpapier in. Doe uw bereiding in de ovenschotel, ongeveer 1 cm dik. Doe alles ongeveer in dezelfde dikte en wrijf met een lepel mooi glad.
Zet in de frigo voor minstens 2 uur. Nadien verdeeld u de bereiding in repen en kan u deze bewaren in een glazen pot in de frigo.

HENNEPZAAD IS EEN RIJKE BRON AAN PLANTAARDIGE EIWITTEN.

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. We hebben een constante toevoer nodig van gezonde eiwitten om stevig op onze ‘poten’ te kunnen blijven staan. Ook zijn ze interessant om onze bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Wanneer we iets van suiker eten (natuurlijk (zoals een banaan of dadels) of verwerkt (zoals witte suiker)), moeten we ervoor zorgen dat de suikers niet allemaal in één keer onze bloedstroom binnenvallen. Dit proces kunnen we onder andere bijsturen door het eten van suikers te combineren met het eten van eiwitten en gezonde vetten. Deze combinatie vertraagt de opname van de suikers in onze bloedstroom, waardoor we minder grote pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel hebben.

RAUWE CACAO BEVAT VELE POSITIEVE EIGENSCHAPPEN.

Eerst en vooral wil ik duidelijk maken dat het gaat om rauwe cacao en niet om elke industriëel verwerkte vorm van chocolade dan ook. Alle positieve eigenschappen van rauwe cacao zijn ‘kapot gemaakt’ of uitgeschakeld door de verwerkingsprocessen. De weinige, minimale gezonde eigenschappen die dan nog zouden overblijven na de verwerkingsprocessen wegen niets meer op tegen alle andere schadelijke additieven, transvetten en suikers die ze hebben toegevoegd.
Als je je eigen chocolade maakt, heb je zelf controle over de kwaliteit en wat je in je lichaam stopt. Rauwe cacao is rijk aan flavanolen die optreden als anti-oxidanten en dus vrije radicalen uit je lichaam verwijderen. Het bevat ook veel magnesium, dat je meer dan nodig hebt in tijden van stress, drukte, spierpijn. Het wordt een aphrodisiacum genoemd, het helpt bij het reguleren van hormonale mood-swings, beschermt tegen hart- en vaatziekten, voorkomt bloedklonters en ga zo maar door.

Zeewier Is Een Over Het Hoofd Geziene Superfood

Over het algemeen is het niet in onze eetcultuur ingebakken om zeegroenten te implementeren in onze dagelijkse keuken. Zeekraal, lamsoor, zeewier bevatten allemaal enorm veel gezonde stoffen die ons lichaam hard nodig heeft. Zeewier is enorm mineraalrijk en zuivert het water en je lichaam. Het bevat veel jodium wat nodig is voor een goede werking van je schildklier. Ook bevat zeewier veel ijzer dat makkelijk opneembaar is voor het lichaam, in het bijzonder omdat het ook vitamine C bevat wat de opname van ijzer bevordert!
Zeegroenten spelen een specifieke rol in het verlagen van oestrogeen-gerelateerde kankers, zoals borstkanker. Dit komt onder andere omdat cholesterol een bouwsteen is in de productie van oestrogeen en zeegroenten een cholesterol verlagend effect hebben. Zeegroenten worden nog interessanter omdat ze een aanpassend of bijsturend effect hebben op de vrouwelijke menstruatiecyclus. In die mate dat ze, over het hele leven van een vrouw bekeken, de totale hoeveelheid oestrogeen die vrijkomt tijdens de rijping van de eicel opvallend wordt verminderd.
Voor vrouwen met oestrogeen-gevoelige borstkanker, kunnen zeegroenten een bijzondere hulp en ondersteuning voor hun gezondheid bieden.

POMPOENPITTEN WORDEN OOK WEL VIAGRA GENOEMD.

Dit komt door de grote hoeveelheid zink die ze bevatten. Zink is er om bekend dat het testosteron, het lusthormoon een flinke boost kan geven. Over het algemeen hebben vele mensen een zinktekort. Pompoenpitten zijn ook rijk aan fyto-oestrogeen (lignanen), die een erg positieve rol kunnen spelen bij de overgang (menopauze) als aanvulling op het verlies van oestrogeen. Ook bij de man kan het als preventief middel tegen vergrote prostaat bieden. De lignanen of fyto-oestrogenen hebben een schimmelwerende en antivirale werking. Ze zorgen ervoor dat infecties minder kans hebben om uit te groeien tot een ziekte.
De zaden zijn rijk aan vetzuren die een gunstig effect hebben op je bloedvaten en hersenen. De onverzadigde vetten hebben we nodig om nieuwe cellen en hormonen aan te maken. Ook zorgen ze voor een toename van de goede cholesterol HDL. Mensen met cholesterolproblemen zijn er bij gebaad om veel pompoenpitten te eten. Tryptofaan, een andere stof in de zaden, werkt rustgevend en is heel effectief tegen depressie en voor een goede nachtrust.

AMANDELEN ZIJN MIJN LIEVELINGSNOTEN.

Je kan ze als volle noot opeten, vermalen tot meel om mee te bakken of er melk van maken. Amandelen bevatten van alle noten het meeste calcium en 20% eiwit. Dat is 1/3 meer eiwit als in een ei. Amandelen bevatten veel B-vitaminen. Vitamine B7 bijvoorbeeld die helpt bij het afbreken en omzetten van vet in energie. Na een vettige maaltijd een handje amandelen of een dessert op basis van amandelmeel eten is dus een goed idee om te voorkomen dat het vet wordt opgeslagen als buikvet. Amandelen bevatten bestanddelen waardoor ons lichaam tryptofaan (eiwit, essentieel aminozuur) kan aanmaken dat wordt omgezet in serotonine. Serotonine wordt het gelukshormoon genoemd omdat het positieve gevoelens opwekt, een goede slaap bevordert, je geheugen jong houdt, goede darmbewegingen initieert en de bloeddruk regelt.

chocola, energie, energierepen, koek, repen, snack, superfoods, zeewier

Published: 28/09/2016

Categories

ENERGIEREPEN met ZEEWIER
ENERGIEREPEN met ZEEWIER
ENERGIEREPEN met ZEEWIER
ENERGIEREPEN met ZEEWIER
ENERGIEREPEN met ZEEWIER
ENERGIEREPEN met ZEEWIER
ENERGIEREPEN met ZEEWIER
ENERGIEREPEN met ZEEWIER
ENERGIEREPEN met ZEEWIER
ENERGIEREPEN met ZEEWIER
ENERGIEREPEN met ZEEWIER
ENERGIEREPEN met ZEEWIER
ENERGIEREPEN met ZEEWIER