Kantien Karolien — voedingscoach

aperitief, dip, sausje

Published: 25/09/2016

Aubergine-dip met granaatappel

Ingredienten
 • 3 aubergines
 • 2 blikken cannellinibonen
 • zeste van citroen
 • sap van 1/2 citroen
 • 2 el tamarinde
 • 2 teentjes look
 • 3 el komijn
 • peper
 • zeezout
 • bosje koriander, grof gehakt
 • klein bosje platte peterselie, grof gehakt
 • granaatappel

Doe de drie aubergines in een ovenschaal en schuif ze in de oven op 220°C voor ongeveer een uur. Ondertussen kan je de pitjes uit de granaatappel halen. Dit gaat makkelijk door hem in 2 te snijden en met een houten lepel op de achterkant van de granaatappel te kloppen. Af en toe knijp je de helft ook eens goed samen, kneuzen eigenlijk, zodat er nog pitjes los kunnen komen. Wissel dit af met het ‘slaan’ van de houten lepel. Dit doe je tot de granaatappel leeg is. Hou de pitjes apart. Als de aubergines een uur in de oven hebben gestaan, prik er dan eens in met een vork, normaal gezien ploffen ze dan in elkaar. Het aubergine’vlees’ is dan gaar. Uit ondervinding weet ik dat niet alle aubergines zo reageren, als je twijfelt, snij er dan één open en kijk of ze gaar is vanbinnen. Als je de pel makkelijk van het vlees kan trekken of het vlees er makkelijk met een lepel kan uithalen, zijn ze gaar. Ontdoe de aubergines van het steeltje en het vel. Het vlees doe je in een maatbeker (mixpot) of blender. Voeg er alle andere ingrediënten aan toe, behalve de granaatappel. Mix alles tot een smeuige massa. Roer er nu de granaatappel-pitjes onder en serveer!

Granaatappels Bevatten Meer Antioxidanten Dan Groene Thee En Rode Wijn.

Deze antioxidanten zijn de polyfenolen. Ze zorgen ervoor dat de cellen in ons lichaam voortdurend vernieuwd en verjongd worden. Dit is van belang voor ons hele lichaam, maar in het bijzonder om Alzheimer tegen te gaan. Daarnaast is granaatappel (wat vaak ingenomen wordt als supplement ‘granaatappelzaad-extract’) goed voor de bloeddoorstroming, helpt bij arthritis, is antibacterieel en schimmelwerend, alsook goed tegen prostaat- of borstkanker, ontstekingswerend, cholesterolverlagend (door de niacine) en voorkomt hart- en vaatziekten. Dit is een hele waslijst. Granaatappel bevat tot 40% van onze ADH vitamine C en een grote hoeveelheid foliumzuur, vitamine A en E, kalium en niacine.

Tamarinde Is Een Oosterse Vrucht Waarvan We Enkel Het Pulp Gebruiken.

Aangezien het zelf zuiveren van tamarinde een langdurig, vuil werkje is, kan je ook gewoon gezuiverde tamarinde kopen in de chinese supermarkt. Tamarinde is erg gezond, het is rijk aan allerlei antioxidanten, waaronder bijvoorbeeld wijnsteenzuur en vele mineralen zoals kalium, koper, calcium, ijzer, selenium, zink en magnesium. De pulp is heel vezelrijk, goede voedingsvezels kunnen zich binden met allerlei schadelijke resten die vaak achterblijven in onze darmen, hierdoor voorkomen we constipatie en het risico op darmkanker. Doordat er veel niacine in tamarinde zit, werkt het cholesterolverlagend. Ook andere B-vitaminen zoals thiamine en pyridoxine en vitamine A komen voor in tamarinde. Tamarinde werkt bloedzuiverend en bloedruk regulerend door de grote hoeveelheid kalium.

Bonen Hebben Een Laag Vet- En Zoutgehalte En Bevatten Geen Cholesterol. 

Ze zijn rijk aan proteïnen, zetmeel, vitamine B, foliumzuur, essentiële mineralen en vezels. Aangezien ze trage suikers bevatten, hebben ze een positief effect op onze bloedsuikerspiegel. Bonen beschermen je tegen darm-, borst- en prostaatkanker en hart- en vaatziekten. Altijd eerst de bonen uit blik spoelen om het toegevoegde zout kwijt te raken.

Citroen Zit Boordevol Vitamine C En Is Vooral Ook Erg Base-(Alkaline)Werkend Voor Je Ph-Waarde.
Peterselie Is Vochtafdrijvend En Helpt De Vertering.

Het zit ook vol met essentiële oliën, vitamine A, C, ijzer, calcium en kalium. Als je last hebt van reuma, arthritis of jicht eet je best veel peterselie, want het verwijdert urinezuur.

Koriander Werk Net Als Peterselie Vochtafdrijvend En Heeft Een Positief Effect Op De Spijsvertering.

Het bevordert de eetlust, voorkomt een opgeblazen gevoel en branderigheid in de maag.

Look Is Enorm Gezond.

Het voorkomt hartkwalen en bevordert de bloeddoorstroming. Het type zwavel, allicine, dat vrijkomt als look geplet wordt, werkt erg cholesterolverlagend en vermindert de ongezonde vetten die door de lever geproduceerd worden. Het eet ook nog eens de slechte gisten op in je darmen.

aperitief, dip, sausje

Published: 25/09/2016