Kantien Karolien — voedingscoach

curry, kokosmelk, stoofschotel

Published: 25/09/2016

Appel-prei stoofschotel met kokosmelk

 • ghee
 • 1 dikke stengel prei (of twee dunne)
 • 1 appel
 • 2 grote teentjes look
 • 1 rode ui
 • 2 el currypoeder
 • 500 ml kokosmelk
 • 4 grote handjes vol spinazie
 • zeste van limoen
 • verse koriander
 • peper en zeezout

Versnipper de ui en plet de look. Hak de look fijn en stoof samen met de ui en wat ghee aan. Snij de appel in blokjes en voeg dit samen met 2 eetlepels currypoeder toe aan de stoofpot. Laat op een zacht vuurtje stoven terwijl u de prei snijdt. Roer op tijd eens in de pot. Snij de prei in de lengte door twee en dan nog eens in de lengte door twee (zie foto). Nu snij je het in stukken van 1 tot 2 cm. Voeg ook dit toe en overgiet met de kokosmelk. Laat een vijftal minuten stoven, tot de prei gaar is. Roer er dan de spinazie en gehakte koriander onder en rasp een limoen boven je stoofpot. Wanneer de spinazie ‘slap’ geworden is (meestal heel snel), haal je de pot van het vuur. Je kan het serveren als een soepje of als saus samen met boekweit of zilvervliesrijst of zwarte rijst of linzen.

PREI Is Enorm Ontgiftend En Vochtafdrijvend.

Ze is familie van de ui en look. Prei is antibacterieel en helpt tegen maagkanker door maagbacteriën te doden die ervoor zorgen dat schadeloze nitraten worden omgezet in kankerverwekkende nitrieten. Doordat de prei vochtafdrijvend is en het lichaam ontdoet van urinezuur, werkt het prima bij klachten van jicht en arthritis. Hoewel prei niet uitzonderlijke hoeveelheden vitamines of mineralen bevat, zit er wel een een goede hoeveelheid foliumzuur, vitamine C en kalium in.

Spinazie, Gekend Als Popeye’s Favoriet.

Verkeerdelijk zijn we door Popeye geïnformeerd geweest over de hoeveelheid ijzer en calcium die we uit spinazie halen. Dit valt in werkelijkheid fel tegen. De mineralen kunnen we niet goed opnemen in combinatie met oxaalzuur dat ook voorkomt in spinazie. We kunnen spinazie beter eten voor zijn grote hoeveelheden makkelijk opneembare foliumzuur die het bevat (Zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden: foliumzuur is belangrijk voor jullie). Spinazie bevat meer beschermende cartenoïden dan andere bladgroenten of felgekleurde groenten (zelfs meer dan wortelen) of fruit en is daardoor ook erg belangrijk in preventie van kanker. Twee van die cartenoïden waar spinazie de beste bron van is (luteïne en zeaxantine), zijn belangrijk voor het behoud je zicht. Eten van spinazie zou leeftijdsgebonden macula degeneratie, dat blindheid en verminderd zicht teweegbrengt, kunnen voorkomen.

Twee Appels Per Dag Kan Je Cholesterol Met 10% Verlagen.

Door hun oplosbare vezels, pectine genaamd, wordt de cholesterol verlaagd en schadelijke chemische stoffen van buitenaf uit ons lichaam gehouden. Vitamine C in appels boosten het immuumsysteem en versgeperst appelsap (die uit de winkel bevat enkel suikers en is ontdaan van alle positieve aspecten van een appel) kan veel virussen doden. De suikers in een appel zijn vooral fructose, wat traag wordt afgebroken in het lichaam en dus helpt om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Appels bevatten appelzuur en wijnsteenzuur die helpen bij de vertering en afbraak van vetten.

Koriander Werk Vochtafdrijvend En Heeft Een Positief Effect Op De Spijsvertering.

Het bevordert de eetlust, voorkomt een opgeblazen gevoel en branderigheid in de maag. Sommige mensen hebben een aangeboren enzym die koriander naar zeep doet smaken en zullen nooit fan zijn van het kruid.

Look Is Enorm Gezond.

Het voorkomt hartkwalen en bevordert de bloeddoorstroming. Het type zwavel, allicine, dat vrijkomt als look geplet wordt, werkt erg cholesterolverlagend en vermindert de ongezonde vetten die door de lever geproduceerd worden. Het eet ook nog eens de slechte gisten op in je darmen.

Limoen Zit Boordevol Vitamine C En Is Vooral Ook Erg Base-(Alkaline)Werkend Voor Je Ph-Waarde.
Ghee is de meest gezonde vetstof om mee te bakken

Dit komt omdat het rookpunt van ghee enorm hoog ligt (252°C). Zelfs hoger dan dat van kokosolie (204°C). Hoe hoger het rookpunt, hoe stabieler een vetstof is en hoe gezonder en veiliger om mee te koken. Extra virgin olijfolie bijvoorbeeld heeft maar een rookpunt van 160°C. Dit wil zeggen dat als je het verwarmt tot 180°C, de olie giftig wordt. Hoe vaak gebruiken jullie olijfolie op 180° of zelfs 220° in de oven? Op die manier vergiftig je jezelf. Ghee is afkomstig uit de Indiase Ayurveda cultuur, het is een Indiase vorm van geklaarde boter. Echter niks te vergelijken met de geklaarde boter die ze soms op restaurant maken om over je asperges te gieten. Bij geklaarde boter wordt het vocht van het botervet gescheiden door deze kort op te warmen en het schuim ervan af te scheppen. Ghee daarentegen staat tot wel 40 minuten op het vuur (zie mijn recept en video). Hierdoor zinken de schadelijke en ongezonde melkproteïnen caseïne naar de bodem. Na het zeven van dit geheel, hou je een lactose- en caseïnevrije vetstof over. De stoffen waardoor boter wordt aanzien als schadelijk voor hart- en vaatziekten, worden hier geëlimineerd. Er blijven enkel nog gezonde eigenschappen en vitaminen over. De keuze van je beginproduct, de boter is wel belangrijk. Kies voor boter van grasgevoerde koeien.

curry, kokosmelk, stoofschotel

Published: 25/09/2016

Categories