Kantien Karolien — voedingscoach

Lustopwekkende voeding? De waarheid.

Ja, zondag is het Valentijn. Een feestdag die ik alleen in mijn kinderjaren hoog in het vaandel droeg. Toen stuurden we ‘valse liefdesbrieven’ onder de vriendinnen om elkaar te plagen (ondertekend door een zelfgekozen jongensnaam en geschreven in een ander geschrift om niet door de mand te vallen). Maar heden ten dage is mijn motto eerder: Laten we elke dag van ‘valentijntje’ doen.

Om jullie niet te ongoochelen, heb ik toch wat onderzoek gedaan naar aphrodisaca. Wat ik al dacht, werd me ook bevestigd: de meeste ‘lustopwekkers’ hebben eigenlijk weinig effect. Meeral dragen ze wel bij tot de algehele gezondheid en een goede huishouding van je hormonen. Het is dus meer een ‘werkje’ of ‘eetfestijn’ van lange adem en niet van ‘één avond’ of ‘een maaltijd’.

Zowel van Ginseng als van Maca (twee wortelknollen en ‘superfoods’) is bewezen dat ze echt een positief effect hebben op het libido, alsook zouden ze erectiestoornissen verhelpen.

Van Ginseng heb je twee soorten: Amerikaanse Ginseng en Koreaanse Rode Ginseng. Het is de Koreaanse Rode Ginseng die het best helpt bij erectiestoornissen en het opkrikken van het libido. 7 studies hebben al bewezen dat Ginseng in vergelijking met een placebo heel krachtig werkt bij erectiestoornissen. Bij vrouwen in hun menopauze is bewezen Koreaanse Rode Ginseng seksuele prikkelingen zou opwekken. Amerikaanse Ginseng werkt dan weer beter bij PMS (menstruatie-ongemakken).
Er bestaat Ginseng-thee en er bestaan ook Ginseng-supplementen in pil-vorm of als poeder.
Ginseng heeft ook effecten op het oestrogeen-hormoon, mensen met kanker, die in verband staat met de hormoonhuishouding, nemen beter eerst contact op met hun huisarts.

Maca is er om bekend een positieve invloed te hebben op de sekshormonen. Het helpt bij het bevorderen van de vruchtbaarheid, het verhoogt het libido en voorkomt vapeurs. Uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat Maca een positief effect heeft op de seks-drive door het verbeteren van de seksuele functies in het lichaam van gezonde vrouwen en door mannen te helpen bij erectiestoornissen. Maca heeft geen bijwerkingen. Je kan dit kopen als poeder en een theelepel bij je smoothie of ontbijtgranen voegen om je dagelijkse portie binnen te krijgen.

Volgende voedingsbestanddelen vaak consumeren is aan te raden als u uw hormoonhuishouding en libido op pijl wil houden:

 • Voeding rijk aan zink, want zink is essentieel voor goede mannelijke prestaties en de aanmaak van goed zaad. En wil het nou juist zijn dat een man een deel van zijn ‘zink’ verliest op het einde van de daad.
  –> Oesters, kalfslever, sardienes, rosbief, pompoenzaadjes, krab, eieren
 • Essentiele vetzuren helpen bij een goede bloedcirculatie.
  –> omega-3 in lijnzaad(olie), chia-zaad, vette vis (zalm, sardientjes, makreel)
 • Kalium en Magnesium zijn mineralen die nodig zijn om te kunnen relaxen.
  –> Kalium: bananen, gedroogde abrikozen, amandelen, gegrilde kippenborst.
  –> Magnesium: rauwe cacao, pompoenzaadjes, donkere bladgroenten

Geuren van essentiele oliën die lustopwekkend werken zijn: Ylang Ylang, Jasmijn, Sandelhout, roos, neroli en patchouli

Libidoverpesters zijn een ongezonde levensstijl, een slechte bloeddoorstroming, hormoonproblemen, stress, ontstekingen, te weinig beweging, roken, te kort aan zink …

BOOMCHICABOOM

The powers inside

Post A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.