Kantien Karolien — voedingscoach

Lijnzaad heeft positief effect op borstkanker

Hoe gebruik je lijnzaad?

Om lijnzaad te eten en te verteren, moet je lijnzaad eerst breken of malen. In zijn volle vorm zal lijnzaad gewoon doorheen je lichaam reizen. Je zal het zaadje gewoon in zijn volle vorm in je stoelgang terugvinden.
Lijnzaad malen kan met een elektrische koffiemolen of voor diegenen met meer geduld: handmatig met de vijzel. Een derde optie om de voordelen van lijnzaad op te nemen, is via lijnzaadolie. De olie gebruik je enkel koud, bv. als dressing over een salade of als extra olie in een smoothie!

Lijnzaad is onderhevig aan licht, warmte en zuurstof. Bewaar de olie in een frigo en lijnzaad in een donkere, koele kast in een luchtdichte pot. Om te bakken verhit je een gerecht met lijnzaad niet boven de 150°C.

Probeer zeker de ‘ontbijtpap met kardemom en lijnzaad‘ eens uit!

Lijnzaad heeft allerlei opmerkelijke genezende krachten. Het helpt diabetes voorkomen, bloeddruk verlagen, cholesterol-waarden verbeteren, etcetera…

Ook voor borstkanker zijn er allerlei studies die de positieve effecten van lijnzaad aantonen. Vrouwen doen allerlei testen, zoals een jaarlijkse mammografie, om borstkanker op tijd op te sporen of te voorkomen. Maar al te vaak wordt de kracht van een gezond dieet en het vermijden van chemicaliën uit onze omgeving over het hoofd gezien (beauty-producten, poetsproducten, plastic). Dit zijn nu net zaken die we in eigen handen kunnen nemen.

Onderaan dit artikel kan je de schitterende voedingswaarden van lijnzaad bekijken. Alleen daarvoor al is het aan te raden om dit in je dieet te verwerken. Lijnzaad bevat veel omega-3 vetzuren en veel slijmerige vezels die kalmerend werken in je darmen.

In 2005 is er in het magazine ‘Clinical Cancer Research’ een artikel verschenen over een studie (met een placebo controle groep bij) waarbij ze patiënten 32 dagen lang een muffin lieten eten waarin 25 g lijnzaad verwerkt was. In de groep die de lijnzaad-muffins aten, zag men de tumor-waarden dalen en slechte cellen afsterven (apoptosis). Ze concludeerden dat lijnzaad in het dieet de kracht heeft om tumor-groei in patiënten met borstkanker te verminderen.

Extra onderzoek met dieren bevestigt dat lijnzaad borstkanker bij mensen kan doen afnemen. In muizen waar ze de zwezerik of thymus hebben verwijderd en die daardoor een zwakker immuunsysteem hebben, hadden ze een menselijke oestrogeen-gevoede (estradiol-17 beta) borstkanker-tumor ingepland. Na het geven van lijnzaad en een extract van pure ‘secoisolariciresinol diglucoside’ van lijnzaad zag men alweer dat de tumor afzwakte. Lijnzaad onderdrukt niet de estradiol productie zoals DE hormoon-onderdrukkende chemotherapie medicatie (Arimidex) doet, maar stuurt het estradiol metabolisme in de juiste richting door een hogere ratio van de gunstige ‘metaboliet 2-hydroxyestrone’ te bewerkstelligen ten opzichte van de meer schadelijke 16-hydroxylestrone.

De kankerwerende eigenschappen van lijnzaad stoppen niet bij borstkanker. Ook prostaatkanker en andere archetypische hormoon-gevoelige kanker ondervinden gunstige effecten van lijnzaad.

HOE VOORKOMT OF VERMINDERT LIJNZAAD HORMOON-GEVOELIGE KANKERS?

Lijnzaad bevat fyto-oestrogenen (of plantaardige oestrogenen) die in interactie kunnen gaan met de oestrogeen-receptoren van onze cellen.

Nochtans is er een toenemende gezamenlijke stem die verkondigt dat alle oestrogenen (phyto-oestrogenen incluis) kankerverwekkend zijn. Men wijst zowel met de vinger naar fyto-oestrogenen uit lijnzaad als uit sojaproducten. Nochtans zijn er harde bewijzen en studies die aantonen dat de plantaardige oestrogenen eigenlijk de echte oestrogenen in het lichaam verminderen. Om dit te begrijpen is het interessant om er de biochemie van te verstaan.

Wanneer lijnzaad fermenteert in de darmen, ontstaat er een bijproduct ‘enterodiol (END)’ en ‘enterolactone (ENL)’. Deze zijn gekend om oestrogeen-waarden in de weefsels te regelen. Ze zijn zowel heel licht oestrogeen-opwekkend (dit verklaard waarom ze bij vrouwen met een hormoon tekort een zweetaanval (hot flashes) kunnen opwekken) als oestrogeen-blokkerend doordat ze zich kunnen binden aan oestrogeen ontvangers, waardoor ze krachtigere oestrogenen de weg versperren en buiten houden. Dit is ook gekend als ‘selectief oestrogeen-ontvangers regelen’: Men kan oestrogeen activiteit in één weefsel (borst) verminderen en verhogen in een andere (botten of hersenen). Soja bijvoorbeeld heeft het fyto-oestrogeen ‘genistein’ dat als bijproduct ontstaat bij de fermentatie in de darmen, die deze ‘selectief oestrogeen-ontvangers regelen’ ook kan bewerkstelligen.

Pharmaceutische bedrijven hebben geprobeerd deze ‘selectief oestrogeen-ontvangers regelen’ werking na te bootsen, maar botsen steeds op onverwachte neveneffecten van hun synthetische producten. Dit is weer zo’n staaltje waar je voedsel als medicijn kan gebruiken en de pharmaceutische wereld niet kan tippen aan de kracht van planten.

Wanneer je lijnzaad meer en meer in je dieet begint te gebruiken, zal dit een positief effect hebben op volgende delen van je gezondheid:

 • borstkanker
 • borstkankerpreventie
 • prostaat en prostaatkanker
 • droge huid
 • diabetes type 2
 • huidveroudering
 • hoge cholesterol
 • lupus nefritis (nierontsteking)
 • ADHD
 • hart- en vaatziekten
 • ontstoken oogleden (blefaritis)
 • cholesterol (LDL/HDL ratio)
 • oestrogeen tekort
 • zweet aanvallen (hot flashes)
 • metabolisch syndroom
 • darmkanker
 • Cystes op de nieren
 • vette lever
 • obesitas
 • slagaderverharding
lijnzaad voedingswaarden

lijnzaad voedingswaarden

*De informatie in dit artikel is niet bedoeld als diagnose, preventie, behandeling of genezing van gelijk welke ziekte. Door deze informatie te delen sturen we de lezer naar de research zelf als bron van educatie.

Post A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.