Kantien Karolien — voedingscoach

5 vragen en 5 tips van … Els Sirejacob van ‘Elisa Kookt’

5 VRAGEN AAN ELISA KOOKT

1/ Als mensen je vragen wat je doet, wat antwoord je dan meestal?

2 maal per week kook ik voor mensen/collega’s/bedrijven die besloten hebben om op die momenten samen gezond te lunchen. We zijn allemaal te veel met onszelf bezig en te druk aan het werk met een slechte voedingsgewoonte. Veel collega’s kennen elkaar bijna niet. Door op die momenten samen te zitten en een gezonde lunch voorgeschoteld te krijgen tracht ik en hoop ik iets positiefs bij te brengen. Ze hoeven die dag geen boterhammendoos te maken, ze zitten allemaal samen zonder dat er vergaderd wordt en ze kunnen misschien gerechten ontdekken… en ik maak granola, veel… die verkocht worden in winkels en online.

2/ Kan je vertellen hoe je bent terechtgekomen waar je nu staat? Vanwaar komt de liefde voor koken en gezonde voeding?

Ik ben opgegroeid in de keuken van het restaurant van mijn ouders… dus daar is het allemaal begonnen natuurlijk. Hoe ik er ben gekomen waar ik nu sta en voor wat ik sta heeft veel te maken met één, het ouder worden en bewuster worden van je lichaam en ook te denken aan de toekomst van mijn kinderen (hopen dat ze een gezonde voedingsgewoonte aankweken)maar waarom ik die gewoonte vooral aanhou is omdat ik mij er veel beter, fitter, gezonder bij voel… een dag zonder sapje ’s ochtends kan ik mij niet meer voorstellen.

3/ Waar haal jij je meeste inspiratie vandaan?

Goh, inspiratie vind je wel overal tegenwoordig en er zijn heel wat goede kookboeken op de markt vandaag. Ik word wel blij van kookboeken die vol staan van groentebereidingen en de Libanese keuken vind ik ook geweldig samen met de oosterse keuken.

4/ Wat is je visie op voeding? En delen je familie en vrienden diezelfde visie? Eten ze op dezelfde manier?

Mijn visie op voeding ligt vooral bij een verse, gevarieerde, gezonde keuken rekening houdend met de seizoenen en een niet te grote voetafdruk… soms gaat het gezin niet mee in mijn visie wat ook niet erg is… patatjes komen er hier ook wel in en frietjes ook. Maar niet te veel 😉 Onze maaltijden zijn steeds voor iedereen. Er zal zeker een quinoa gerecht op tafel staan, een aantal groentenbereidingen en eventueel vlees of vis.

5/ Wat is je grootste wens? Wat wil je nog bereiken?

Mijn grootste wens? Dat alle scholen inzetten op een gezond middagmaal… altijd en niet alleen tijdens de „week van gezondheid”. Dat de kinderen met beurtrollen zelf een saladbar maken op school… (wat ze zelf doen, eten ze meestal wel).
Dat de kinderen terug de groenten en fruit kennen en vooral eten.

5 TIPS VAN ELISA KOOKT

1/ Een tip voor de nieuweling in ‘de gezonde keuken’:

Koop een blender en een boekje met makkelijke receptjes voor smoothies. Als je ’s morgens al een gezonde portie binnen hebt ben je al zeer goed bezig!

2/ Een tip als je op reis gaat:

Ik stap altijd een winkeltje binnen waar ik wat fruit koop en dan check ik in, in een hotel. Als we met camper reizen zorg ik ervoor dat het fruit en de groenten in het zicht liggen.

3/ Een tip als je bij vrienden gaat eten:

Altijd respectvol blijven als je uitgenodigd wordt… 😉 je eigen eten meebrengen gaat niet. Je kan zelf wel beslissen wat je wel en niet gaat eten. En het is echt wel ok om eens niet zo gezond te eten.

4/ Een tip voor drukbezette mensen:

Een goedgevulde diepvries en voorraadkast is goud waard.

5/ Je 3 favoriete eetadresjes die je wil tippen zijn:

De superette in Gent is mijn absolute favoriet… gaat wel niet zo gepaard met ultra-gezonde keuken, maar wel met veel respect voor de ingrediënten.
Camino in Antwerpen voor de heerlijke oosterse keuken.
Romain Roquette en Fithap in Gent voor zijn heerlijke salades, soepen en sapjes.

elisa kookt