Kantien Karolien — voedingscoach

Gras gevoerd vlees versus graan gevoerd vlees

Gras gevoerd vlees. Het bekt eigenlijk niet zo vlot, maar het geeft wel duidelijk weer waar het over gaat. Namelijk, vlees van dieren die gevoerd zijn met gras in plaats van met granen of korrels. Waarom zouden we nu kiezen voor gras gevoerd vlees? Het is alvast een pak duurder…

Hieronder geef ik je de voordelen van gras gevoerd vlees. Ik eet liever maar 2 tot 3 keer per week vlees van hoogstaande kwaliteit van dieren die een leven zonder stress hebben gehad, dan 7 keer per week industrie-vlees.

EEN RECEPT MET GRASGEVOERD GEHAKT? KLIK HIER!

Ik bestel mijn vlees en vis bij veeakker. Zij verkopen gras gevoerd vlees (Galloway en PureGraze) en wildgevangen vis (pintafish). Je bestelt online. Eén keer per maand is er een ‘afhaalronde’  Je bestelling kan je dan op verscheidene afhaalpunten ophalen. Het vlees is diepgevroren en bewaar je in je diepvries tot wanneer je het nodig hebt!

veeakker - gras gevoerd vlees en wildgevangen vis

veeakker – gras gevoerd vlees en wild gevangen vis

OMEGA-3 en OMEGA-6

De twee vetzuren die je waarschijnlijk het beste kent, zijn de omega-3 en de omega-6. Over het algemeen is er geweten dat we meer omega-3 nodig hebben in ons lichaam en al sowieso teveel omega-6 binnenkrijgen.

Dit zijn beide meervoudig onverzadigde vetzuren. De ratio omega-6 en omega-3 zou in een ideale wereld meer naar 1:1 moeten verlopen, waar het in een westers dieet al vaak oploopt naar een ratio van 15:1. Dit is niet gezond voor het lichaam (1). Het zal je misschien verbazen, maar de omega-6 levels in gras of graan gevoerd vlees blijft hetzelfde. Dit is goed nieuws voor mensen die nog niet klaar zijn om de overstap te maken. Bij het consumeren van graan gevoerd vlees, krijg je alvast geen extra omega-6 ongewild door je strot geramd. Wat je wel zal missen zijn de extra omega-3 die in hogere aantallen voorkomen in gras gevoerd vlees. (2) Afhankelijk van de soort koe, bevat het vlees van gras gevoerde koeien 2 tot 5 keer zoveel omega-3 dan graan gevoerd vlees. De ratio omega-6 en omega-3 is bij het gemiddelde gras gevoerd vlees 1,53:1. En in graan gevoerd vlees is dit veel hoger, namelijk 7,65:1.

VERZADIGDE VETZUREN

Als we het over verzadigde vetzuren van vlees hebben, dan vinden we stearinezuur, palmitinezuur en myristinezuur terug (3). Gras gevoerd vlees bevat meer stearinezuur, wetenschappelijk bewezen dat dit de cholesterolwaarden niet verhoogd. Door de hogere waarde van stearinezuur, bevat het vlees minder van de andere palmitinezuur en myristinezuur, vetzuren die de cholesterol wel doen stijgen. (4)

CLA

Geconjugeerd linolzuur of CLA is een meervoudig onverzadigd vetzuur dat werkt als een krachtige antioxidant. CLA beschermt tegen hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Rund is één van de beste bronnen van CLA en gras gevoerd rund bevat 2 tot 3 keer meer CLA dan graan gevoerd rund. Dit komt omdat graanvoeder de pH-waarde van het spijsverteringsstelsel naar beneden haalt (zuurder), wat voorkomt dat de CLA-producerende bacterie kan groeien. Amerikanen en Europeanen consumeren veel minder CLA dan mensen uit Australië, waar gras gevoerd vlees meer de regel is dan de uitzondering. (5)

Je bent wat je eet,
die regel geldt ook
voor dieren.

Antioxidanten, vitaminen en mineralen

Een goede reden waarom ik gras gevoerd vlees verkies boven graan gevoerd vlees is dat het meer antioxidanten, vitaminen en mineralen bevat. Carotenoïden, zoals beta-caroteen, zijn voorlopers van vitamine A, die komen voor als pigment in planten (gras). Koeien die dus veel gras eten, nemen deze voedingsstoffen op in heel hun lichaam (vlees). Vet van gras gevoerd gehakt zal een gele, oranjeachtige kleur hebben van de carotenoïden die dit bevat. Het kleur van je vet is dus een goede indicator voor hoe voedingsrijk je vlees is. (6)

Ook antioxidanten vitamine E, glutathione (kankerwerend), catalase en SOD worden in grotere getale teruggevonden in gras gevoerd vlees (7). Deze antioxidanten zijn nodig om onze cellen te beschermen tegen oxidatie, zeker fragiele vetten in de celwand zoals omega-3 en omega-6 (8).

Vitamine E en beta-caroteen werken samen om het vlees vers te houden. Deze antioxidanten zijn vooral ook van belang als je je vlees op hoge temperatuur gaat bakken of grillen (9).

Gras gevoerd vlees bevat hoge voedingswaarden in zink, foliumzuur, ijzer, fosfor, jodium en kalium (10).

Je krijgt sowieso meer waar voor je geld met gras gevoerd vlees. Als de prijs voor jou de drempel is, kan je er net als mij voor kiezen om maar 2 tot 3 dagen per week vlees te consumeren, maar dan wel van hoge kwaliteit!