Kantien Karolien — voedingscoach

Goede voornemens? Ik ben pro!

Oooooh it’s the time of the year. Die onherroepelijke vraag: “En? Wat zijn uw goede voornemens voor 2017?”. Misschien krijgt u de vraag gesteld op een familiefeest of bij collega’s of door vrienden… ofwel hebt u er toch stiekem zelf al lopen over mijmeren… Bij de afsluit en het begin van een jaar is het niet slecht om eens te evalueren hoe het gesteld staat met je leven en je welbevinden. Wat was er goed? Wat kon beter? En wat werkte helemaal niet of wat heb je gemist?

Misschien denk je: al die zever is niks voor mij. Die goede voornemens, dat is nu pas eens een klucht. Maar door te leven op automatische piloot, zonder bij te sturen of zonder op te kijken, zou je dan toch wel eens kunnen belanden op plekken waar je liever niet terechtkwam.
Ik ben pro-evalueren en pro-bijsturen. Ik hou m’n doelen en dromen altijd voor ogen. En daar probeer ik naartoe te werken. Zelfs mijn dromen en mijn doelen evalueer ik en stuur ik regelmatig bij. Mijn droom om ooit een eigen eet-huisje te openen is gelukkigerwijze toch ook omgebogen naar voedingscoach zijn. Ik ben nog steeds met voeding bezig, maar dan wel op een manier die me meer ligt dan horeca.

1) Bedenk een plan

Waarom zijn goede voornemens nu één grote klucht geworden? Veel mensen brabbelen loze wensen, zonder er verder bij stil te staan. Men bedenkt geen plan. Men creëert geen ruimte of ideale omstandigheden waar de goede voornemens ook maar enige kans maken.

Het is belangrijk om stap voor stap te gaan analyseren hoe je goede voornemens haalbaar worden. Neem een notitieboekje, zet je in een rustige gezellige kamer en denk hier over na. Zet stap voor stap een plan op papier om je goede voornemen(s) uit te werken. Alle ideeën zijn welkom. Probeer na te gaan hoe je de ideale omstandigheden kan creëren om je plan te doen slagen… Dit kan gaan over tijd vrijmaken, of je nieuwe goede voornemen koppelen aan een gebeurtenis. Bv. ‘Elke middag tijdens de lunch ga ik joggen’ of ‘Terwijl ik op de kinderen wacht aan de voetbaltraining lees ik een boek’. Misschien moet je wel een kamer in je huis gaan ombouwen of inrichten om dat goed voornemen te voltooien. Als je gezonder wil gaan eten, kuis dan je keukenkasten uit. Gooi alles weg wat ongezond is. Zo heb je plaats voor die nieuwe gekke ingrediënten uit de gezonde keuken. Wees creatief en bedenk allerlei mogelijkheden om je nieuwe voornemen te doen slagen.

2) Zoek hulp

Sommige goede voornemens worden een klucht omdat je zelf geen overzicht hebt over hoe je er aan begint. 10 kilo vermageren, een marathon lopen, een website maken voor jezelf of een zangwedstrijd winnen… Sommige mensen zullen hier glansloos in hun eentje in slagen. Mogelijks zijn het heel gedisciplineerde mensen en hebben ze al wat voorkennis. Maar vele anderen weten niet waar ze moeten beginnen. De kennis, de structuur, de stappen, … soms is het beter en makkelijker om een vakman in te schakelen. Een coach die je begeleidt om je goede voornemens aan te houden. Iemand die dit dagdagelijks doet en jou zoveel werk en zorgen bespaart. In plaats van zelf een plan op te stellen, doen zij dit voor jou. Ben je dit jaar van plan om als complete leek eindelijk te beginnen sporten? Dan lijkt het me geen slecht idee om een personal trainer in te schakelen. Die geeft je oefeningen op jouw niveau en formaat. Als je er alleen aan begint, zou je te fel kunnen starten, te hard gaan trainen, op je reserves werken, ziek worden, continue spierpijn en niet vooruitgaan… Zo raak je ontmoedigd. Puur en alleen omdat je de ervaring en kennis niet hebt hoe je sport kan opbouwen. Een ander voorbeeld komt uit mijn eigen branche: Je kan al jaren sukkelen met je gezondheid, lichte kwaaltjes hier en daar. Dit jaar beslis je: in 2017 ga ik gezonder worden en gezonder te eten. Maar weet je überhaupt wel wat gezonde voeding is? Je kan 10 verschillende soorten diëten uitproberen en toch de nagel op de kop niet kunnen tikken… Ondanks al je moeite zal je je nog steeds voortslepen met al die kwaaltjes van voordien. Een coach inschakelen is zoals een shortcut nemen. Je creëert voor jezelf de perfecte omstandigheden, waar de slaagkansen naar 90% stijgen.

Gezonder leven contact

3) Ken jezelf

Ben jij iemand die gedisciplineerd is? Of ben je iemand die eerst antwoorden nodig heeft ter overtuiging? Iemand die een uitleg nodig heeft waarom dat goede voornemen nu echt je leven gaat beteren? Of ben je eerder iemand die supervisie van buitenaf nodig heeft? Iemand die reageert op verwachtingen van buitenaf? Of ben je een rebel en luister je naar niemand, ook niet naar jezelf?

Iemand die gedisciplineerd is, zal het makkelijkst nieuwe gewoontes aankweken en zijn of haar goede gewoontes volbrengen of aanhouden.
Iemand die antwoorden nodig heeft, doet er goed aan om veel over het onderwerp te gaan lezen of er documentaires over te bekijken (voeding/sport/roken/alcohol/…). Deze mensen schrijven best een brief naar zichzelf waar ze specifiek noteren waarom ze dit goede voornemen willen aanhouden. Wat zijn de persoonlijke en de wetenschappelijke redenen? Deze brief moeten ze elke ochtend en avond lezen om zich die redenen te blijven herinneren.

Iemand die supervisie van buitenaf nodig heeft, vertelt best zijn goede voornemen(s) aan iemand die hij/zij erg vertrouwt. Vraag die vertrouweling of die jou wil controleren en opvolgen. Iedereen is gebaat bij het inschakelen van een specifieke coach, maar de persoon die supervisie nodig heeft, zal hier het meest voordeel uit halen. Als het je voornemen is om meer te gaan sporten, spreek dan af met een vriendin die op je wacht om samen te gaan sporten of sluit je aan bij een team dat op je rekent of schakel een coach in die je betaalt en die verwachtingen van je heeft.

Voor de rebellen zal het het moeilijkst zijn om hun voornemens aan te houden, aangezien ze niet reageren op verwachtingen van buitenaf noch op eigen innerlijke verwachtingen. Ze boycotten zichzelf continue. Het makkelijkst voor de rebel is als ze hun goed voornemen kunnen linken aan een deel van hun imago.

4) Wees specifiek

‘Meer’ sporten. ‘Minder’ drinken. ‘Wat’ gezonder eten.
Meer, minder, wat … Het zijn zo vage, nietszeggende termen… Wees specifiek over je goede voornemens. Bijvoorbeeld: vanaf nu drink ik maximum 1 glas wijn per avond. Of vanaf nu drink ik enkel nog bij vrienden en maximum 3 glazen. Of vanaf nu ga ik 2 keer in de week sporten op het moment dat mijn lief naar de cursus is. Duidelijk zijn is van uiterst belang om je goede voornemens te doen slagen!!! 

5) Blijf bij je eigen goede voornemens

Wat vaak gebeurt is dat een partner een goed voornemen opdringt. Het goede voornemens waarmee je voor de dag komt, blijkt je eigenlijk toch niet zo nauw aan het hart te liggen. Een goed voornemen dat je doet omdat iemand anders het graag wil… heeft weinig kans van slagen. Vind de motivatie diep in jezelf!

Mijn allerbeste wensen voor 2017. Ik wens jullie een jaar vol energie, vrolijkheid, joy de vivre met zo min mogelijk kwaaltjes en zoveel mogelijk lekker en gezond eten!!! Geniet van 2017!!!

Mijn persoonlijke voornemens voor 2017?

  • 3keer in de week yoga doen
    –> ’s morgens na het ontbijt, na mijn 15 minuten meditatie, wanneer Roel vertrokken is naar het werk.
    –> Via mijn abonnement op www.yogaglo.com
  • Mijn eerste online programma lanceren
    –> coach: James Wedmore
    –> plan: reeds uitgewerkt

Post A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.